Két hónap alatt több mint kétszáz műholdat veszített Elon Musk Starlink-projektje

Fotó: unsplash
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tömeges megsemmisüléseket.

A SpaceX által üzemeltetett Starlink-műholdhálózat mintegy 212 egységet vesztett el július 18. óta. A megsemmisült műholdak száma az elmúlt években folyamatos növekedést mutatott – számolt be róla a Cybernews.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

Az adatok alapján azonban júliustól a szokásosnál is több műholdat vesztett a Starlink, és egyelőre nem tisztázott, hogy ez tervezett volt-e a SpaceX részéről, avagy meghibásodás miatt történtek.

A Starlink műholdjait úgy tervezték, hogy életciklusuk végén letérjenek pályájukról, majd elégjenek a Föld légkörében. Ez hozzávetőlegesen öt év működést követően történik meg, a rendszer első egységeit ugyanakkor még csupán négy és fél évvel ezelőtt állították szolgálatba.

Azóta több mint 5000 műholdat állítottak alacsony Föld körüli pályára, közülük csaknem 4500 ma is aktív. A SpaceX eddig nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mi okozza a megnövekedett veszteségeket.

A műholdakat az elektromágneses viharok is folyamatosan tépázzák. Tavaly a SpaceX közölte, hogy 40 műholdat vesztettek röviddel a fellövést követően egy napkitörés miatt.