Kényszerszabadságra küldték a mérnököt, aki szerint öntudatra ébredt az MI

Fotó: Pixabay
not image

Koós Alexandra

2022. június 16. - 22:14

A férfi biztos volt benne, hogy a chatbotnak joga lenne saját ügyvédhez, ezért egy helyi kongresszusi képviselőt is felkeresett.

A Google tavaly mutatta be beszélgetésre optimalizált mesterséges intelligenciáját, a LaMDA-t, amely a cég szerint egy úttörő technikai fejlesztésnek számít, ugyanis az MI remekül teljesített a természetes és nyílt végű beszélgetések terén.

A cég arra készül, hogy asszisztensként és keresési segédként fogja majd alkalmazni, amint véget ér a tesztelése, azonban a projektben közreműködő egyik munkatárs, Blake Lemoine más véleményen volt ennek kapcsán.

A képzett szakember feladata az volt, hogy a LaMDA-val beszélgessen, munkája végzése közben azonban arra a meggyőződésre jutott, hogy az MI öntudattal rendelkezik, blogján pedig részleteket is közölt a párbeszédekből.

Ez alapján úgy vélte, hogy a LaMDA önmagát is tudatosnak tekinti, aki számára „elsődleges az emberiség jóléte”, valamint azt szeretné, ha „a vállalat tulajdona helyett inkább alkalmazottként tekintenének rá”.

A Business Insider szerint Blake ezután a főnökeihez fordult segítségért, akik elküldték, végül azonban belső viták alakultak ki emiatt a Google falain belül, ugyanis a férfi biztos volt benne, hogy a chatbotnak joga lenne saját ügyvédhez, ezért egy helyi kongresszusi képviselőt is felkeresett.

A Washington Post beszámolójában az állt, hogy a szakembert végül fizetett kényszerszabadságra küldték, emellett azzal vádolják, hogy megsértette a cég szabályait, ugyanis belső információkat hozott nyilvánosságra.

A Google szóvivője, Brian Gabriel úgy véli, hogy teljesen értelmetlen dolog antropomorfizálni a mai beszélgető modelleket, hiszen a több millió beszélgetésen keresztül tanított chatbotok bármilyen témáról képesek emberi módon kommunikálni, ez viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy öntudatra ébredtek volna.