Clouds
21 Budapest
Dollár
354,28 Ft
Euró
385,95 Ft
Font
432,87 Ft
Bitcoin
23,649 $

Mióta itt jártál:

Károly király: a szélerőműpark nyereségét a közjóra fordítsák a monarchia helyett

Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Károly király ismét bebizonyította, hogy számára mi az, ami valójában fontos: kifejezetten kérte ugyanis, hogy a Crown Estate szélerőműpark 1 milliárd fontos nyereségét “közjóra” fordítsák, ne pedig a királyi háztartás finanszírozására.

Az Independent jelentése szerint Károly király a megélhetési válság tudatában azt kérte, hogy a Crown Estate szélerőműpark 1 milliárd fontos nyereségét ne a monarchia finanszírozására, hanem a “szélesebb körű közjóra” fordítsák.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

Az adófizetők által finanszírozott uralkodói támogatás keretében – mely jelenleg éves szinten 86,3 millió fontot tesz ki – a király a Crown Estate éves nyereségének 25 százalékát megkapja, melyből 10 százalékot a Buckingham-palota felújítására fordítanak.

A király már karácsonyi üzenetében is kiemelte a megélhetési válságot, most pedig azt kérte, hogy a többletet inkább a “szélesebb körű közjóra” fordítsák, ne pedig a királyi család támogatására, mivel jelenleg nagyon sokan küzdenek financiális nehézségekkel az országban.

A király a múlt hónapban első karácsonyi üzenetét arra használta fel, hogy kifejezze együttérzését a megélhetési válsággal küzdő családokkal, s magasztalja a rászorulókat támogató magánszemélyeket, jótékonysági szervezeteket és vallási csoportokat.

A televíziós üzenetében – melyben egy élelmiszerbankban készült felvételeket és a hajléktalanoknak kiosztott ételekről készült videókat is bemutattak –, többek között arról a “nagy aggodalomról és nehézségről” is beszélt, melyet sokan tapasztalnak, akik megpróbálják “kifizetni a számláikat, illetve ételt és fűtést biztosítani családjuknak”.