Jól alakul a magyarok oltási kedve, már ennyien kérnék a vakcinát

Gyõr, 2021. február 26. Egy idõs nõ megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina második adagját a gyõri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban kialakított oltóponton 2021. február 26-án. MTI/Krizsán Csaba
not image

Kornis Vivien

2021.március.1 - 15:02

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a magyarok 62%-a tervezi, hogy beoltatja magát a Covid-19 vakcinával.

A Nézőpont Intézet a Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatást a hazai oltási kedvről, írja a Portfolio. Eddig körülbelül 2 és fél millióan regisztráltak a koronavírus elleni védőoltásra Magyarországon, ehhez képest a Nézőpont felmérése szerint a felnőtt lakosság csaknem 62%-a mond igent a vakcinára, amely 5 millió személyt jelent.

Úgy tűnik, annak ellenére, hogy nemrég még a hazai oltási kedv megtorpanásáról beszélhettünk, igen jól alakulnak a számok, hiszen a Nézőpont tavaly szeptemberben kezdte a rendszeres mérést a témában, az első adataik szerint a lakosságnak csupán 34%-a mondott igent a vakcinára.

Ez az elmúlt hónapokban, főleg az év eleje óta szépen növekedett, január végére a megkérdezetteknek már 55%-a válaszolta, hogy tervezi magát beoltatni, derül ki a Portfolio összefoglalójából. Február végére szépen gyarapodott az igennel és talánnal felelők tábora, méghozzá 62%-ra, ez pedig 28 százalékpontos növekedést jelent, ami a szeptemberi adatok közel kétszerese.

Nem mindegy, hogy a lakosság mekkora része hajlandó beadatni magának a koronavírus elleni védőoltást, hiszen a széleskörű immunizáció elérése jelentheti a kulcsot a nyitáshoz, a “régi életünkhöz” való visszatéréshez. A Pfizer oltóanyagáról készült legújabb tanulmányok szerint a vakcina megakadályozza a tünetmentes fertőzést is, ez pedig elengedhetetlen a terjedés megállításához és az újabb variánsok megjelenésével szemben szintén ez jelentheti a megoldást.