Megtorpant a magyarok oltási hajlandósága

not image

Kornis Vivien

2021.február.26 - 21:12

A KSH rendszeres felmérésének legújabb eredményei szerint a résztvevők kétharmada biztosan vagy talán beoltatná magát a koronavírus elleni védőoltással.

Hetek óta stagnál a magyarok oltási kedve a KSH adatai szerint, hiszen arra kérdésre, hogy “Ha elérhető lesz a védőoltás, tervezi-e, hogy beoltatja magát?” a felmérésben részt vevők kétharmada igennel vagy talánnal felel csaknem egy hónapja – írja a Portfolio.

Januárban kezdett el növekedni jelentősen azok száma, akik szándékoznak beoltatni magukat a koronavírus elleni vakcinával, ekkor esett vissza a nemmel és talánnal válaszolók száma és emelkedett azoké, akik élni szeretnének a védőoltás lehetőségével.

Az oltási hajlandóság arányain valószínűleg egy széleskörű tájékoztató kampánnyal lehetne változtatni, és a talán válaszlehetőséggel élők között biztosan vannak olyanok, akiknél azon múlik, hogy élnek-e a vakcinával, hogy melyik gyártó oltóanyagát kínálják fel nekik. 

Azért lenne fontos, hogy minél többen és minél hamarabb hozzájussanak a vakcinához, hogy ezzel kialakulhasson egy bizonyos fokú védettség a társadalomban, mely alapfeltétele lehet a régi életünkhöz való bizonyos szintű visszatérésnek. 

Nemrég Zacher Gábor elmondta, hogy a szabályok betartásával és a jó oltási számokkal talán ősszel újra megnyithatna Magyarország, bár rengeteg szakértő attól tart, egyelőre korai lehet bármilyen öröm a korlátozások feloldásával kapcsolatban, hiszen újabb és újabb fertőzőbb, így veszélyesebb koronavírus-variáns azonosítására kerül sor szerte a világban.