Dollár
425,57 Ft
Euró
422,46 Ft
Font
484,70 Ft
Bitcoin
20,121 $

Miért akarja kivonni a forgalomból a Jobbik az 5 forintost?

Fotó: Jakab Péter jobbikos képviselő felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. július 7-én. MTI/Máthé Zoltán
not image

Takács Petra

2022. augusztus 4. - 16:21

Anyagi okai vannak annak, hogy a Jobbik ki akarja vonni a forgalomból a kisebb pénzérmét, és le is vezették, ezt mit jelent számszerűsítve.

A Jobbik azt sürgeti, hogy vonják ki a forgalomból az ötforintos pénzérméket, az így megtakarított milliárdokat pedig fordítsák a rászorulók támogatására.

Soron kívül Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

Balassa Péter jobbikos országgyűlési képviselő csütörtöki online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy egy ötforintos érme előállítása a névértékének négyszeresébe-ötszörösébe kerül, és ez – a forgalomban lévő mintegy 740 millió példánnyal számolva – hatalmas kiadást, veszteséget jelent.

Hozzátette: egy tavalyi felmérés során a lakosság háromötöde, egy nemrég végzett kutatásban pedig 82 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem tartaná forgalomban ezt a címletet.

Balassa Péter azzal is érvelt: ahogyan 2008-ban az egy- és a kétforintos forgalomból kivonása sem hozott további drágulást, nem növelte a lakosság terheit, úgy az ötforintos kivezetésének sem lenne negatív hatása. Az ellenzéki politikus szerint elfogadhatatlan az a válasz, amelyet a jegybank képviselői adtak a kérdésére, elutasítva a felvetést a kivonás jelentős költségeire hivatkozással.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.