Jégtömbbel ütközött egy utasszállító repülőgép 10 ezer méteres magasságban

Fotó: Pixabay

Czinder Tímea

2022. január 14. - 06:31

Mintha a kényszerleszállás önmagában nem lenne elég, más miatt is főhetett az utasok feje.

Bizarr légi balesetet élt át a British Airways gépe 200 utassal a fedélzetén; egy jégtömbbel ütköztek, ami teljesen összetörte a Boeing 777-es két hüvelyk vastag szélvédőjét. A Free Press Journal értesülései szerint jégtömb egy másik repülőgépről válhatott le, ami 300 méterrel repült el felettük.

A repülőgépek szélvédőjének anyaga hasonlít a golyóálló üveghez, ami azt jelenti, hatalmas terhelésnek is ellenállnak nagy magasságban. Ebben az esetben azonban az „egy a millióból” helyzet állt elő, és annak ellenére, hogy a fedélzeten tartózkodók biztonságban voltak, a repülőnek kényszerleszállást kellett végrehajtania.

A baleset épp karácsonykor történt, a Londonból San Joséba tartó utasok pedig hosszú ideig a repültéren rekedtek, mielőtt folytathatták volna útjukat. Bár a légitársaság először 90 perc késéssel számolt, a javítások végül 50 órát vettek igénybe.

„Szeretnénk szívből jövő bocsánatkérésünket kifejezni a járaton utazó ügyfeleink felé, amiért karácsonyi terveik füstbe mentek. Soha nem szállnánk fel egy repülővel, ameddig nem érezzük úgy, hogy teljesen biztonságos, és ez alkalommal mérnökeink nem engedélyezhették a repülést”

– kért elnézést később a British Airways szóvivője.

Szokatlan légi balesetek néha előfordulnak, néhány héttel ezelőtt egy Londonból induló Boeing 737-800-as egy nagyobb madárrajjal ütközött leszállás előtt. A motorból szikrák pattogtak ki, a pilóták azonban sikeresen letették a gépet Bolognában, pedig a repülőgép egész szélvédőjét a madarak teteme borította.