Dollár
393,50 Ft
Euró
411,83 Ft
Font
477,36 Ft
Bitcoin
17,001 $

A héten elfogadhatja az izraeli parlament a Benjámin Netanjáhut letaszító kormány megalakulását

Yair Lapid, a Van Jövő (Jes Atíd) nevű centrista párt vezetője érkezik Reuven Rivlin izraeli államfő jeruzsálemi elnöki rezidenciájára 2021. május 5-én. MTI/EPA/Abir Szultan
not image

Takács Petra

2021. június 8. - 00:49

Az izraeli parlament házelnöke bejelentette, hogy még a héten, egyelőre bizonytalan időpontban szavaznak az új kormány megalakulásáról, amellyel véget vethetnek Benjámin Netanyáhu 12 éves uralmának.

Az Independent beszámolója szerint hétfőn bejelentette a Knesszet házelnöke, hogy a héten szavazás lesz az új kormány megalakulásáról, ami véget vethet a jelenlegi miniszterelnök, Benjámin Netanjáhu uralmának.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Jariv Levin, Netanjáhu szövetségese pontos időt nem jelölt ki, így a miniszterelnöknek van ideje meggyőzni a törékeny és csak minimális többséggel rendelkező ellenkoalíció tagjait, hogy szavazzanak nemmel.

A jelenlegi vezető hívei brutális kampányba kezdtek az alakulóban lévő új kormány ellen, több képviselőnek küldtek halálos fenyegetéseket, illetve otthonaik előtt tüntettek, emiatt a törvényhozás szigorúbb biztonsági intézkedéseket jelentett be.

A miniszterelnök mindeközben egykori szélsőjobboldali szövetségeit árulással vádolta, amiért összeállt a baloldallal és egy arab párttal, akiket ő is megkörnyékezett.

Az ellene alakult koalíció a támadások és a nézetkülönbségek ellenére is kitart. A szélsőjobboldali Naftali Bennett, Netanjáhu korábbi szövetségese a megállapodás szerint két évig kormányozna, utána két évig a centrista Jair Lapid következne. Utóbbi hétfőn elmondta, a kormány minden izraelit szolgálni fog, „a bizalom, a jóindulat és az illem alapján.”

Az új kormány megalakulása egy kétéves kálváriának vethet véget, mely alatt négy választást tartottak, ezek után azonban sem Netanjáhunak, sem az ellene szövetkező pártoknak nem volt a kormányalakításhoz megfelelő többsége.

A politikai átmenetet fokozott feszültség kíséri a jeruzsálemi kilakoltatások miatt tüntető palesztinok és a rájuk támadó rendőrök ügye miatt, amely egy 11 napos gázai konfliktust és több vegyesen lakott városban is rasszista incidenseket robbantott ki.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.