Clouds
21 Budapest
Dollár
345,49 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
430,20 Ft
Bitcoin
27,305 $

Ismét szivárgás miatt kellett leállítani a Monticello atomerőművet

Fotó: illusztráció | unsplash
Észak-Amerika

Bense Róbert

Szerkesztő

Korábban hónapokig titkolták, hogy nagy mennyiségű szennyezett víz szivárgott a talajba.

Az Xcel Energy közleménye szerint pénteken leállították az atomerőművet, hogy újabb karbantartást végezzenek, miután a tavalyi 400 ezer gallon után ismét több száz gallon radioaktív víz szivárgott ki a létesítményből.

Soron kívül Kisiklott egy vonat Indiában, 179 embert szállítottak kórházba

A szivárgást még szerdán jelezték az erőmű biztonsági berendezései, azt követően, hogy a személyzet elvégezte az ideiglenes javításokat. A hatóságok szerint a tríciumot tartalmazó szennyezett víz nem jutott el a Mississippi folyóba. 

Folyamatosan ellenőrzik a talajmintákat

Az Xcel 2022 novemberében jelentette a korábbi, jóval jelentősebb szivárgást az állami hatóságoknak, ám a nyilvánosságot csak a múlt héten tájékoztatták a rendkívül súlyos üzemzavarról.

A vállalat szerint az erőmű leállítása megkönnyíti a karbantartók számára a szivárgás „végleges megoldását”, amely az erőmű két épülete közötti vízvezeték repedése miatt következett be – írja a CBS News.

A minnesotai Környezetszennyezés-ellenőrzési Ügynökség és a minnesotai Egészségügyi Minisztérium szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a lakosság közvetlen veszélyben lenne, ám továbbra is folyamatos talajvízmintákat vesznek az érintett földterületekről.