Nem minden iskolában egyértelműek a járványügyi szabályok, a szülők csak kapkodják a fejüket

Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsõoktatásért felelõs helyettes államtitkára elõadást tart az óbudai Árpád Gimnázium végzõs diákjainak az átalakított felsõoktatásról 2021. december 3-án. A modellváltás ahhoz hasonló lendületet ad a magyar felsõoktatásnak, mint a múlt század 20-as éveiben a Klebelsberg Kuno nevével fémjelzett korszak - jelentette ki a helyettes államtitkár. MTI/Bruzák Noémi
not image

Borbély Fanni

2021. december 7. - 18:34

Mivel jelenleg nincs meghatározva, hogy az iskolák milyen járványügyi intézkedéseket kell bevezessenek a koronavírus miatt, minden iskolában más és más a szabály.

A Napi a Telex nyomán azt írja, a magyar szülők tapasztalatai szerint szinte minden osztályban előfordul egy gyanús megbetegedés, vagy éppen igazolt koronavírusos eset. Az iskolák pedig nem ugyanazon módszerhez nyúlnak a helyzet megoldására, ugyanis míg valamelyik iskolában mindenkit hazaküldenek, máshol csak azoknak kell otthon maradniuk kis ideig, akik érintkeztek a fertőzöttel.

A jelenlegi szabályok értelmében mindkét gyakorlat helyes, ugyanis másképp kell kezelni azokat a fertőzötteket, akik a 7-12. évfolyamban tanulnak – hiszen ebben a korosztályban a tanulók többsége már megkapta a koronavírus elleni oltást –, és szintén másképp kell elkülöníteni az 1-6. évfolyamos diákokat, akik többnyire oltatlanok korukból adódóan.

Itt azonban felmerül egy kis probléma, ugyanis a 6. osztályos diákok egy része már betöltötte a 12. életévét, tehát már megkaphatták a vakcinát. A Napi azt írja, egy budapesti iskola 6. osztályában még október közepén kiderült egy diákról, hogy elkapta a fertőzést, majd a közelében ülő diákok közül pár tanulót 10 napos karanténba küldtek, de nem minden diákot.

A legkellemetlenebb helyzetet azonban az okozza, ha egy tanár fertőződik meg a vírussal: egy másik fővárosi iskolában egy tanítónő kapta el a fertőzést, s bár a helyettesítést sikerült megoldaniuk, pár gyermek fertőzött lett. Ezt követően az iskola igazgatója egy levélben azt írta a szülőknek, hogy nem kötelesek bevinni a gyermekeket az iskolába, ha nem szeretnék, és igazolni fogja hiányzásukat.

Másnap azonban kevesebb mint 10 gyermek ment iskolába az osztályból, ezt követően pedig egy másik tanárnőről is kiderült, hogy fertőzött, így végül senki nem ment be az iskolába, ennek okán pedig egy rögtönzött digitális oktatás következett, és a tanítónő interneten küldte el az anyagot a diákoknak pár napig.