Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,577 $

Irán megerősítette, halálra ítéltek egy svéd-iráni kettős állampolgárt

Fotó: Unsplash/Aron Visuals
Közel-Kelet
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az állami média jelentése szerint a férfi állt egy 2018-as támadás mögött, melyben 25 ember vesztette életét.

A TRT World jelentése szerint december 6-án halálra ítélték Habib Faradzsollah Chaabot, akit “földi korrupció”, valamint egy lázadó csoport megalakításának vádjában bűnösnek találtak. Most az iráni legfelsőbb bíróság is megerősítette, a férfit halálra ítélték.

Soron kívül Szombat délelőttig borult lesz az ég, néhol esőre is számíthatunk

Közlésük szerint a svéd-iráni kettős állampolgár egy arab szeparatista csoportot vezetett, mely többek között egy 2018-as katonai parádén elkövetett támadásért is felelős volt, melyben 25 ember életét vesztette. Irán még 2020-ban jelentett arról, hogy biztonsági erői külföldön letartóztatták a férfit, ám azt azóta sem tudni, hogy pontosan melyik országban és hogyan találták meg.

A Mizan iráni igazságügyi hírügynökség jelentése szerint több bírósági ülés is történt az ügyben, majd a férfit ügyvédje jelenlétében halálra ítélték. Chaabot azzal vádolták, hogy ő vezette az iráni Ahváz városának felszabadításáért küzdő szeparatista Arab Küzdelem Mozgalmat, melynek feltett szándéka volt, hogy egy külön államot hozzon létre a délnyugat-iráni, olajban gazdag Kuzesztán tartományban.

Emellett “számos robbantásos és terrorista akció” kitervelésével és végrehajtásával vádolták meg. Az iráni állami média közlése szerint “földi korrupcióval” is vádolták, ami a szigorú iráni iszlám törvények szerint főbenjáró bűnnek számít.

Irán még mindig igen feszült viszonyt ápol etnikai kisebbségeivel, köztük arabokkal, kurdokkal, azeriekkel és beludzsokkal, sőt, azzal vádolja őket, hogy Teherán helyett inkább “a szomszédos országokkal szövetkeznek”. A kisebbségek már régóta igyekeznek felhívni a figyelmet az őket ért sérelmekre és a folyamatos diszkriminációra, ám az Irán mindent tagad.