Clouds
21 Budapest
Dollár
355,90 Ft
Euró
386,69 Ft
Font
436,86 Ft
Bitcoin
26,793 $

Mióta itt jártál:

Mérföldkő: Irán és Szaúd-Arábia helyreállítja diplomáciai kapcsolatait

Fotó: MTI/EPA/Iráni elnöki hivatal
Közel-Kelet
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A riválisok várhatóan két hónapon belül újra megnyitják nagykövetségeiket, miután a pekingi tárgyalások során megállapodásra jutottak: helyreállítják a két ország közti kapcsolatokat.

Az Al Jazeera jelentése szerint az iráni és a szaúdi állami média is beszámolt arról, hogy Irán és Szaúd-Arábia sikeres megállapodásra jutott Pekingben annak kapcsán, hogy két hónapon belül helyreállítják kapcsolataikat, s újra megnyitják a nagykövetségeket is.

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

A megállapodásra pénteken került sor Pekingben, több körös tárgyalás után. Az IRNA iráni hírügynökség arról jelentett, hogy “a megbeszélések eredményeként Irán és Szaúd-Arábia megállapodott abban, hogy két hónapon belül újra felveszik a diplomáciai kapcsolatokat és újra megnyitják a nagykövetségeket”.

Az iráni állami média emellett több fotót is videót is közzétett, melyek a pekingi tárgyalások során készültek: a felvételeken Ali Shamkhani, a tanács titkára látható Musaad bin Mohammed al-Aiban szaúdi nemzetbiztonsági tanácsadó és Wang Yi, Kína legmagasabb rangú diplomatájának társaságában.

Wang úgy fogalmazott a sikeres megállapodás kapcsán, “teljes szívéből gratulál” a két ország “bölcsességéhez”, hozzátéve, hogy “mindkét fél őszinteséget tanúsított”, kiemelve, hogy “Kína teljes mértékben támogatja ezt a megállapodást”.

A szaúdi sajtó is hasonlóképpen számolt be a mérföldkőről, s közzétették Szaúd-Arábia és Irán közös nyilatkozatát is, melyben az országok vezetői leszögezték: tiszteletben tartják az állami szuverenitást, és nem avatkoznak egymás belügyeibe. A nyilatkozatban arra is kitértek, hogy Rijád és Teherán megállapodott egy 2001-ben aláírt biztonsági együttműködési megállapodás aktiválásáról is.