Elutasította a bíróság az Intelre kiszabott egymilliárd eurós uniós trösztellenes pénzbüntetést

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 26. - 14:54

Az Európai Unió másodfokon eljáró bírósága szerdán elutasította az Intel chipgyártóra tizenkét évvel ezelőtt kiszabott 1,06 milliárd eurós bírságot.

A mai árfolyamon számítva közel 390 milliárd forintos pénzbüntetéssel azért szankcionálták a világ egyik legnagyobb techvállalatát, mert megpróbálta kiszorítani riválisát a piacról – írta a Reuters.

“Az Európai Bizottság elemzése hiányos, és nem teszi lehetővé annak az esetnek a szükséges jogi mércével történő megállapítását, hogy a szóban forgó árengedmények alkalmasak voltak-e arra, hogy versenyellenes hatást fejtsenek ki” – mondta ki ítéletében a Törvényszék.

A bírák teljes egészében megsemmisítették a korábban fellebbezés során megtámadott határozat azon cikkét, amely a megállapított jogsértés miatt 1,06 milliárd eurós bírságot szabott ki az Intelre.

Ugyanez az intézmény 2014-ben helybenhagyta az Európai Bizottság 2009-es határozatát, ám ezt követően az EU legfelsőbb bírósága felszólította őket, vizsgálják meg újra az amerikai óriáscég fellebbezését.