Dollár
423,88 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
457,15 Ft
Bitcoin
19,181 $

Úgy tűnik, hamarabb szabadulunk az inflációtól a vártnál

Fotó: ramkumar.harish / Twenty20

Czinder Tímea

2022. augusztus 1. - 17:45

Megoszlanak a vélemények az infláció „átmeneti” jellegéről, de nagy az esélye annak, hogy az árkiugrások átmenetinek bizonyulnak, és hamarosan csökkenő tendenciát mutatnak.

Bár az amerikai Federal Reserve és az Európai Központi Bank még az év elején is azon az állásponton volt, hogy az infláció csak „átmeneti”, a Reuters szerint a központi bankok világszerte felülvizsgálják ezt a nézetet, és gyors kamatemelések sorozatába kezdtek.

„Bevallom, én még mindig az átmeneti csapatban vagyok” – mondta Stephen Poloz, a Bank of Canada volt kormányzója a fogyasztói árak emelkedésére utalva. Úgy véli, a nyersanyagárak emelkedése a külső sokkok miatt tovább tartott, de valószínűleg elérték a csúcspontjukat, így hamarosan kikophatnak az inflációs tényezők a világgazdaságból.

A közgazdászok egy része úgy látja, a csökkenő árnyomás a központi bankok kamatlábainak szigorítása, az egyre valószínűbb gazdasági recesszió és a nyersanyagárak emelkedésének együttes hatása.

„Több központi bank jelenlegi erőteljes kamatemelése végül alááshatja a gazdaságot, és ezt a gyengébb keresletet okozhatja”

– mondta Takahide Kiucsi, a Bank of Japan igazgatótanácsának korábbi tagja.

Világszerte erősödnek a recesszió miatti aggodalmak, többek között az Egyesült Államokban, az euróövezetben és az Egyesült Királyságban, így a politikai döntéshozók a kockázatok növekedése ellenére is a politika szigorításának dilemmájával szembesülnek.

„A koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés nyomán a pénzmennyiség meredek növekedése az amerikai inflációt is felfelé hajtotta, de a pénzmennyiség növekedése teljesen megállt”

– nyilatkozta Timothy Congdon, a Nemzetközi Monetáris Kutatóintézet alapítója.

A szakértők mindezek alapján úgy vélik, hamarosan véget érhet az infláció gyorsulása, és hasonló következtetésre jutott a német ifo gazdaságkutató is; szerintük az infláció már túl lehet a csúcson.