Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
16,977 $

Hollandia a „polgárháború szélére sodródott”, nem állnak le az összecsapások

Rotterdam, 2021. január 25. Holland fiatalok kövekkel dobálják a rendõröket egy tüntetésen Rotterdamban 2021. január 25-én. Hollandiában az elõzõ hétvégén országszerte a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett kijárási tilalom miatt tiltakozó tüntetõk gyûltek össze annak ellenére, hogy minden fajta csoportos gyülekezést betiltottak a hatóságok. A rendõrök több mint 200 embert õrizetbe vettek. MTI/EPA/ANP/Marco De Swart
not image

Nagy Noel

2021. január 26. - 21:08

Immáron harmadik éjszakája lázadnak a hollandok a második világháború óta először bevezetett kijárási tilalom ellen, melynek keretében gyújtogatások, épületrongálások és üzletkifosztások is történtek.

Legalább 184 embert tartóztattak le hétfő este Hollandiában a kijárási tilalom bevezetése óta tartó tüntetéssorozat összefüggésében, és legalább 10 rendőr megsérült a demonstrálók és a hatóságok közötti összecsapások során – írja az NL Times. Hollandia szombaton jelentette be a kijárási tilalom bevezetését, melyre utoljára a második világháború idején volt példa az országban.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

Azóta legalább 20 városban törtek ki lázadásba átcsapó tüntetések, melyek közül a hétfői sikerült az egyik leginkább erőszakosra. A lázadók boltokba törtek be, autókat gyújtottak fel többek között Rotterdamban, Hágában és Amszterdamban is – tudósított az AFP hírügynökség. Legalább 184 lázadót tartóztattak le a rendőrök, és 1850 embert bírságoltak meg a kijárási tilalom megszegése miatt.

Koen Simmers, a holland rendőri szakszervezet egyik tagja elmondása szerint 40 éve nem láttak ehhez fogható erőszakot. Az események Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke is kommentálta, aki elfogadhatatlannak tartja a lázadásokat, és elmondása szerint az egész országot „sokkolta” a lázadók magatartása.

„Ennek semmi köze a tüntetéshez vagy a szabadságért való harchoz, ez bűnös erőszaktevés, amit ekként is fogunk kezelni a továbbiakban”

mondta Rutte.

Wopke Hoekstra pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Hollandia „nem fogja megadni magát néhány idióta miatt”, míg Eindhoven polgármestere, John Jorritsma nem kertelt megfogalmazása során:

„Ez az anarchista csőcselék a Föld szégyene. Szabadságról meg diktatúráról beszéltek, de közben rongálják a boltokat és az állomásokat, felgyújtanak autókat és rendőröket bántalmaznak. Úton vagyunk a polgárháború felé”

fogalmazott.

A kijárási tilalom értelmében, melynek mentén a lázadás is kialakult, a nem létfontosságú munkások este 9 és reggel fél 5 között nem hagyhatják el otthonaikat. A korlátozást elsősorban a brit koronavírus-törzs hollandiai megjelenése miatt rendelték el, meg a továbbra sem csökkenő fertőzési számok miatt.  

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.