Hivatalos: a Szputnyik V oltóanyag hazánkban is alkalmazható

MTI/EPA/Bolíviai külügyminisztérium
not image

Borbély Fanni

2021. február 7. - 14:55

Az NNK által lefolytatott vizsgálat véget ért és megállapításra került, hogy az oroszok által kifejlesztett Szputnyik V vakcina biztonsággal alkalmazható hazánkban is, melyet Kásler Miklós is megerősített.

A hazánkban alkalmazott Pfizer/BioNTech, a Moderna, valamint az AstraZenca által kifejlesztett vakcinák mellett mostantól az orosz Szputnyik V oltóanyag is biztonsággal alkalmazható, ugyanis megkapta a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélyét a hatósági vizsgálatokat követően.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is megerősítette a hírt, miszerint a Szputnyik V oltóanyag biztonságosan és hatékonyan alkalmazható hazánkban, ugyanis megállapításra került, hogy a vakcina gyógyszerminőségi szempontból a gyártói specifikációnak megfelelt, immunbiológiai szempontból pedig a készítmény embereken alkalmazható.

Ahogy arról a Metropol is beszámolt, ezzel az engedéllyel hazánkban már négy vakcina alkalmazható a koronavírus-járvány leküzdésére, így remélhetőleg egyre gyorsabb ütemben leszünk képesek megküzdeni a fertőzéssel. Magyarország számára az első adag vakcinaszállítmány tavaly december 26-án érkezett meg a Pfizer jóvoltából, ezt követte január 12-én a Moderna hasonló fejlesztésű vakcinája, majd január 20-án az AstraZeneca oltóanyaga.