Dollár
421,91 Ft
Euró
408,07 Ft
Font
457,99 Ft
Bitcoin
19,195 $

Hét, ukrán katonákkal teli busz hagyta el az Azovsztal acélművet, az orosz főügyész terrorszervezetnek nyilvánítaná az Azov ezredet

Az ukrán nemzeti gárda Azov ezredének sajtószolgálata által közreadott kép az ezred egyik katonájáról, aki az orosz csapatokkal való harc során sérült meg a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén 2022. május 10-én. MTI/AP/Az ukrán nemzeti gárda Azov ezredének sajtószolgálata/Dmytro 'Orest' Kozatskyi
not image

Borbély Fanni

2022. május 17. - 18:24

Több tucat ukrán katona hagyta el a mariupoli Azovsztal acélművet, akik végül megadták magukat a hetekig tartó ostrom után.

Az orosz-ukrán háború legbrutálisabb ostroma hivatalosan is véget ért, miután hosszú heteken át zajlott a harc a mariupoli acélműért. Az orosz erők heteken át intéztek komoly csapásokat az Azovsztal ellen, és kíméletlenül lőtték Mariupol városát, mely jóformán megsemmisült a háborúban.

Soron kívül Fürjes Balázs: a futball hazatér, Magyarország újra csúcsra érhet (videó) 

Töb száz civil, ukrán katona, valamint az Azov ezred tagjai menekültek az acélműbe, hogy ott keressenek menedéket a kegyetlen orosz csapások elől, az acélmű alatt húzódó alagútrendszerekben. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint 265 ukrán katona adta meg magát, köztük 51 katona súlyosan megsérült, akiket közlésük szerint a donyecki Novoazovszkban fognak ellátni.

A Reuters beszámolója szerint legalább hét olyan busz hagyta el az acélmű területét, melyek a magukat megadó ukrán katonákat szállították, természetesen oroszbarát fegyveres erők kíséretében. Az ukrán harcosok egy része megsérült, az ukrán katonai parancsnokság pedig kedd reggel közölte, az Azovsztal acélmű védelmére indított küldetés ezzel véget ért.

Habár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fogolycserét szeretne eszközölni, egyre kétségesebb, hogy mi lesz a sorsa azoknak az ukrán katonáknak, akik megadták magukat az acélműben. Az orosz főügyész ugyanis a legfelsőbb bíróságot utasította arra, hogy “terrorszervezetté” nyilvánítsák az Azov ezredet. Az ügyet az orosz állami hírügynökségek beszámolója szerint május 26-án fogják megtárgyalni.