Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,033 $

Hadifogolycsere: 108 ukrán nő térhetett vissza hazájába Oroszországból

Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
not image

Borbély Fanni

2022. október 17. - 19:49

Ukrajna hétfőn jelentette be, hogy egy nagyszabású fogolycsere keretében 108 ukrán nőt szabadítottak ki Oroszország fogságából, hozzátéve, hogy ez volt az első olyan csere, melynek során kizárólag nőket vittek vissza Ukrajnába.

Andrij Jermak, az ukrán elnökség kabinetfőnöke a közösségi médiában számolt be arról, hogy sikeresen elzajlott az első nagyszabású fogolycsere, melyben ukrán nőket szabadítottak ki Oroszország fogságából.

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

A kelet-ukrajnai szakadár donyecki régió vezetője, Denisz Pusilin is megerősítette a fogolycserét, majd közölte, a 110 nőből mindössze ketten döntöttek úgy, hogy maradnak Oroszországban.

Jermak megosztotta, a fogolycsere keretében hazatért ukrán nők között rengeteg anya és lánya volt, akiket együtt tartottak fogva az oroszok, elmondása szerint pedig közülük 37-en Mariupol ostromának utolsó napjaiban, az Azovstal acélműben adták meg magukat.

A Jermak által megosztott fotón gondterhelt arcú, mégis megkönnyebbült nők láthatók, ahogy katonai egyenruhában, vagy épp kabátban menetelnek a buszokról leszállva.

Ahogy arról korábban rendszeresen beszámoltunk, Mariupol kegyetlen ostroma alatt az oroszok senkit és semmit nem kíméltek, noha az Azovstal acélműben rengeteg civil is meghúzta magát, miután az oroszok porig bombázták a várost, elvágva a civileket az olyan alapvető szolgáltatásoktól, mint az áram, vagy éppen az ivóvíz.