Gyógyszertár nélkül maradhatnak a hazai kistelepülések

Twenty20

Bense Róbert

2022. május 8. - 10:15

Néhol már így is aggasztó a helyzet, túl sok lakos jut kevés patikára.

Két részre szakadt az ország a gyógyszertárak szempontjából, hiszen míg Budapesten nincs hiány belőlük, addig vidéken egyre kevesebb van, emiatt pedig a gyógyszerellátás is egyre problémásabbá válik.

Habár a gyógyszerészek, asszisztensek száma nőtt az elmúlt években, a munkaerőhiány így is jelentős, az ágazatban dolgozók többsége ráadásul leginkább a fővárosban vagy a megyeszékhelyeken helyezkedik el.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatbázisa szerint ugyan a gyógyszertárak száma országos szinten stagnál, a részletesebb statisztika már kissé csalóka, hiszen egyedül a fővárosban nyílt több patika, nyolc megyében viszont csökkent a számuk.

Jól jelzi a problémát az az adat is, miszerint Nógrád megyében egyetlen patikára több mint 3000 lakos jut. Csongrád-Csanádban ez a szám 1700 alatt van, Budapesten pedig valamivel 2000 alatt – számolt be róla a penzcentrum.hu.

Nem csupán ez, de a gyógyszerellátás is egyre nagyobb gondot okoz, a hazai rendeletek pedig nem igazán segítenek megoldani a nehézségeket. Ellehetetlenítették ugyanis az online rendelés lehetőségét, illetve csökkent a szakgyógyszerészi képzések száma is.