Furcsa jelenségeket észleltek a Jupiter és Neptunusz között keringő rejtélyes objektumon

not image

Kulcsár Péter

2020. október 30. - 15:53

Egészen érdekes dologra lettek figyelmesek amerikai csillagászok, akik éppen az egyik kisbolygószerű égitestet tanulmányozták.

Egészen érdekes dologra lettek figyelmesek amerikai csillagászok, akik éppen az egyik kisbolygószerű égitestet tanulmányozták.

A szóban forgó objektum egy úgynevezett kentaur, amelyek főleg a Jupiter és Neptunusz között található övben keringenek a Nap körül, természetükből és alakjukból kifolyólag pedig inkább egy kisebb bolygóra hasonlítanak.

Az aktív kentaurok nyomon követése rendkívül nehéz feladat, az Észak-Arizonai Egyetem asztronómusainak azonban végre sikerült közelebbről szemügyre venniük ezeket a misztikus égitesteket.

A The Astrophysical Journal Letters tudományos folyóriatban megjelent tanulmányból megtudhattuk, hogy a vizsgált kisbolygók főleg üstökösöknél megszokott csóvát húzhatnak maguk után.

A kentaurok és aszteroidák közötti különbség eléggé homályos és megmagyarázhatatlan, nem véletlenül nevezték el ezeket az űrsziklákat a görög mitológiában szereplő félig ember, félig ló lényekről.

A megfigyelt 2014 OG392 kentaurból szén-dioxid és ammónia gázok szublimálnak az univerzumba, amelynek következtében üstökösöknél tapasztalt, glóriaszerű képződmény jöhet létre körülöttük.

A publikáció főszerzője, Colin Chandler csillagász elmondta,

“Az archív felvételekből kiderült, hogy a 2014 OG392 kentaur aktivitása eltér a normálistól. Egy hosszú csóvára bukkantunk, ami 400 ezer kilométer hosszan nyúlik ki a világűrbe a 2014 OG392 mögött.”

Ez a felfedezés eléggé különös, mivel a kentaurok általában annyira távol keringenek a Naptól, hogy túlságosan hideg régióban tartózkodnak, így a szublimáció lényegében kivitelezhetetlen, mégis a 2014 OG392 rácáfolt ezekre az elméletekre.

Mindezek után az objektumot hivatalosan is átnevezték, ezentúl C/2014 OG392 (PANSTARRS) üstökösként találhatjuk meg az űrhivatalok adatbázisában.