Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
351,59 Ft
Euró
379,61 Ft
Font
442,51 Ft
Bitcoin
44,342 $

Furcsa jelenségeket észleltek a Jupiter és Neptunusz között keringő rejtélyes objektumon

Egészen érdekes dologra lettek figyelmesek amerikai csillagászok, akik éppen az egyik kisbolygószerű égitestet tanulmányozták.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Egészen érdekes dologra lettek figyelmesek amerikai csillagászok, akik éppen az egyik kisbolygószerű égitestet tanulmányozták.

A szóban forgó objektum egy úgynevezett kentaur, amelyek főleg a Jupiter és Neptunusz között található övben keringenek a Nap körül, természetükből és alakjukból kifolyólag pedig inkább egy kisebb bolygóra hasonlítanak. Soron kívül Orbán Viktor szakállal üzent Mikulás előtt, már készül (fotóval)

Az aktív kentaurok nyomon követése rendkívül nehéz feladat, az Észak-Arizonai Egyetem asztronómusainak azonban végre sikerült közelebbről szemügyre venniük ezeket a misztikus égitesteket.

A The Astrophysical Journal Letters tudományos folyóriatban megjelent tanulmányból megtudhattuk, hogy a vizsgált kisbolygók főleg üstökösöknél megszokott csóvát húzhatnak maguk után.

A kentaurok és aszteroidák közötti különbség eléggé homályos és megmagyarázhatatlan, nem véletlenül nevezték el ezeket az űrsziklákat a görög mitológiában szereplő félig ember, félig ló lényekről.

A megfigyelt 2014 OG392 kentaurból szén-dioxid és ammónia gázok szublimálnak az univerzumba, amelynek következtében üstökösöknél tapasztalt, glóriaszerű képződmény jöhet létre körülöttük.

A publikáció főszerzője, Colin Chandler csillagász elmondta,

„Az archív felvételekből kiderült, hogy a 2014 OG392 kentaur aktivitása eltér a normálistól. Egy hosszú csóvára bukkantunk, ami 400 ezer kilométer hosszan nyúlik ki a világűrbe a 2014 OG392 mögött.”

Ez a felfedezés eléggé különös, mivel a kentaurok általában annyira távol keringenek a Naptól, hogy túlságosan hideg régióban tartózkodnak, így a szublimáció lényegében kivitelezhetetlen, mégis a 2014 OG392 rácáfolt ezekre az elméletekre.

Mindezek után az objektumot hivatalosan is átnevezték, ezentúl C/2014 OG392 (PANSTARRS) üstökösként találhatjuk meg az űrhivatalok adatbázisában.