Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,462 $

Friss számok: 840 pedagógus sztrájkolt az elmúlt két napban

Fotó: A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által szervezett budapesti tüntetés résztvevői a Széchenyi téren 2022. november 26-án. MTI/Máthé Zoltán
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ma 17 órára ismét tüntetést szerveznek a Klebelsberg Központ elé, hétfőtől pedig még több elégedetlenségi akció veszi kezdetét.

A Tanárok a Tanárokért Facebook csoport beszámolója alapján sikerült összesíteniük az elmúlt két nap adatait, amely által kiderült, hogy 26 vidéki és 62 fővárosi intézményben összesen 840 pedagógus kezdett munkabeszüntetésbe.

Kiemelték, hogy itt nem állnak meg, ezért ma 17 órára tüntetést szerveznek a fővárosi Klebelsberg Központ elé, hétfőtől pedig még több iskolában és még nagyobb számban kezdenek elégedetlenségi akciókba.

Ez nem sokkal azután történt, hogy három budapesti gimnázium 8 tanárát kirúgták polgári engedetlenség miatt, ugyanis ez a „jogszerűtlen magatartás” nem példamutató a diákok számára, akik „tanulni járnak az iskolákba”.

Az MTI beszámolója szerint ennek kapcsán „megingathatatlan” volt a Belügyminisztérium álláspontja, kiemelve, hogy minden esetben a tanulók érdekeit helyezik előtérbe, s ezen semmi sem fog változtatni.

„Márpedig a pedagógus jogellenes munkamegtagadása korlátozza a tanuló tankötelezettségének teljesítését és a művelődés alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását”

– tették hozzá egy közleményben.