Clouds
21 Budapest
Dollár
358,97 Ft
Euró
390,02 Ft
Font
444,72 Ft
Bitcoin
23,092 $

Nyolc budapesti pedagógust rúgtak ki munkamegtagadás miatt

Fotó: Twenty20
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Pintér Sándor tárcája szerint ez elvárás, további 24 tanár várja a tájékoztatást a következményekről.

A döntést a munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók hozták meg, méghozzá a –„Belügyminisztérium elvi álláspontjait” szem előtt tartva, minek következtében december 1-től “rendkívüli felmentéssel” megszüntetik három fővárosi intézmény érintett pedagógusainak közalkalmazotti jogviszonyát.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

A tárca közleménye szerint „az érintetteket munkáltatóik korábban tájékoztatták arról, hogy a közalkalmazotti jogviszonyukból eredő lényeges kötelezettségeik szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének és rendkívüli felmentésük jogalapjának tekintik amennyiben a munkájuk végzését – a tanítást – bármely okra hivatkozva jogellenesen megtagadják” – számolt be róla az MTI.

A Belügyminisztérium álláspontja “megingathatatlan”

„A Belügyminisztérium számos alkalommal hangsúlyozta: a diákok érdekeit helyezi mindenek elé. Márpedig a pedagógus jogellenes munkamegtagadása korlátozza a tanuló tankötelezettségének teljesítését és a művelődés alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását” – tették hozzá.

A közleményben kiemelték, hogy a diákok „tanulni járnak az iskolákba”, ezért a „jogszerűtlen magatartás” nem példamutató számukra, melynek kapcsán a Belügyminisztérium álláspontja „megingathatatlan”.

A mai napon további 24 pedagógus kap tájékoztatást oktatási intézményeik vezetőitől arról, hogy milyen következményei lesznek a munka megtagadásának. A Belügyminisztérium elvárja, hogy az alá tartozó szervek, szervezetek „következetesen” járjanak el a „munkájukat jogellenesen megtagadókkal szemben”.