Fidzsi-szigetek miniszterelnöke: “ha nincs oltás, nincs munka”

Emmanuel Macron francia államfõ (b) fogadja Frank Bainimaramát, a Fidzsi-szigetek miniszterelnökét a párizsi államfõi rezidenciánál, az Elysée-palotánál 2017. december 12-én, az 54 állam- és kormányfõ részvételével zajló One Planet elnevezésû párizsi klímavédelmi csúcstalálkozó mentén tartott díszebéd elõtt. (MTI/EPA/Ian Langsdon)
not image

Borbély Fanni

2021. július 10. - 09:47

A Fidzsi-szigetek bejelentette, hogy kötelezővé teszi a koronavírus elleni vakcinát minden munkavállaló számára, mivel a delta variáns járványos kitörése ellen küzd, és a miniszterelnök is nyers üzenetet fogalmazott meg: “nincs oltás, nincs munka”.

Frank Bainimarama azt mondta, hogy a 930 ezres lakosú dél-csendes-óceáni ország minden közalkalmazottjának szabadságra kell mennie, ha augusztus 15-ig nem kapja meg az első oltást, és elbocsátják, ha november 1-jéig nem kapja meg a másodikat.

A magánszektorban dolgozóknak augusztus 1-jéig kell megkapniuk az első adagot, és ha a magánszemélyek nem tesznek eleget az előírásoknak, akkor súlyos pénzbírságra számíthatnak, a vállalatokat pedig bezárással fenyegetik.

“Ha nincs oltás, nincs munkahely – a tudomány szerint ez a legbiztonságosabb, és ez a kormány politikája, amelyet a törvény által érvényesítünk”

– mondta Bainimarama csütörtökön késő este egy országos beszédében.

A keményvonalas politikára a kormány csalódottsága miatt került sor, amiért a vírus elleni biztonsági intézkedéseket – mint például a társadalmi távolságtartás és a maszkok viselése – széles körben figyelmen kívül hagyják, és részben ezzel magyarázzák a fertőzések óriási mértékű megugrását is.

Áprilisig a Fidzsi-szigeteken egy éven át nem regisztráltak közösségi megbetegedéseket, de a karantén megszegése miatt a rendkívül fertőző delta variáns, amelyet először Indiában fedeztek fel, gyorsan megvetette a lábát, és az országban jelenleg naponta több mint 700 új esetet regisztrálnak.

Az AP szerint az alulfinanszírozott egészségügyi rendszer a tűréshatárig feszült, az ország legnagyobb kórháza, Suva a héten közölte, hogy halottasháza teljesen megtelt, és sürgette a vírus áldozatainak családjait, hogy menjenek el hozzátartozóik földi maradványaiért.

Bainimarama az Astra Zeneca vakcina bevezetése mellett helyi zárlatokat rendelt el a fertőzés gócpontjaiban, köztük a fővárosban, Svában. Míg közel 340 ezer felnőtt kapta meg az oltás első adagját, Bainimarama szerint az online félretájékoztatás elriasztja az emberek egy részét, és biztosította őket arról, hogy nem tapasztalt mellékhatásokat az oltás után.

“Engem nem mágnesezett és nem is látott el mikrochippel a vakcina, nem kaptam meg a fenevad vagy bármilyen más lény bélyegét – a vakcina senkivel nem tesz ilyet”

– mondta.

Bainimarama elmondta, hogy helyszíni bírságokat vezetnek be a “meggondolatlan szabályszegők” számára, akik nem viselnek jelet, nem vesznek részt társadalmi összejöveteleken, vagy megszegik a karanténra vonatkozó szabályokat.