Bár egyes régiókban előírás, alapvetően nem kötelező az oltás Oroszországban

A Szputnyik V orosz szérummal beoltott emberek távoznak a Szolarisz moszkvai bevásárlóközpontban felállított oltópontról 2021. június 25-én. Az utóbbi napokban emelkedett az új koronavírussal megfertõzõdött emberek száma Oroszországban, a legtöbb új esetet Moszkvában listázták. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
not image

Takács Petra

2021. június 28. - 15:13

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a felmerülő kérdések kapcsán kijelentette: sem de facto, sem de jure nem jelenti a kötelező védőoltás országos szintű elrendelését, hogy több régióban egyes ágazatokban előírták a munkavállalók koronavírus elleni beoltását.

Az elnöki hivatal sajtószolgálatának vezetője így válaszolt arra a kérdésre, hogy nem lesz-e előbb-utóbb kötelező Oroszországban a koronavírus elleni injekció beadatása.
Peszkov hangsúlyozta, hogy a kérdésben a helyi hatóságok döntenek, és az intézkedés egyetlen esetben sem érintette az egész lakosságot. Az Eho Moszkvi rádió összesítése szerint a 85 régióból eddig húszban tették kötelezővé a védőoltást olyan ágazatokban, melyekben az alkalmazottak nagyszámú ügyféllel lépnek közvetlen kontaktusba.

A szóvivő közölte, hogy a kormány “energikus lépéseket” tesz az oltóanyag iránt ugrásszerűen megemelkedett igény kielégítésére. Az ezekre vonatkozó konkrét kérdések megválaszolását az operatív törzs hatáskörébe utalta. A Monopóliumellenes Szolgálat vizsgálatot indított amiatt, hogy a szaklaboratóriumokban sajtójelentések szerint felszökött a PCR-tesztek ára.

Oroszországban a hétfői hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 21 650-nel 5 472 941-re emelkedett. A legtöbb új esetet Moszkvában (7246), Moszkva megyében (2722), Szentpéterváron (1335), Nyizsnyij Novgorod megyében (332), Burjátföldön (309), Brjanszk megyében (303) a Krímben (276) és Voronyezs megyében (253) észlelték.

Az orosz fővárosban újabb abszolút rekordot ért el a halálozások száma: hétfőn 124 áldozatot regisztráltak. Szergej Szobjanyin polgármester “rendkívül súlyosnak” ítélte a moszkvai járványhelyzetet, rámutatva, hogy sosem szállítottak még annyi új koronavírusos beteget a fővárosi kórházakba, mint múlt héten. Indokoltnak nevezte az intézkedést, amelynek értelmében hétfőtől csak védettségi QR-kóddal és negatív PCR-teszttel szabad beülni a moszkvai éttermekbe.

A fertőzésszám napi növekménye országos szinten 0,4 százalék volt, az új esetek 14,1 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 369 708-re, a halálos áldozatoké 611-gyel 133 863-ra, a felépülteké pedig 12 626-tal 4 969 340-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 148,9 millió, az elmúlt napon pedig 527 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 757 762 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.