Inkább ne vegyünk be fájdalomcsillapítót a koronavírus elleni védőoltás beadása előtt

Fotó: Unsplash/FreeStocks
not image

Kornis Vivien

2021.június.23 - 22:08

Óva int a koronavírus elleni védőoltás lehetséges mellékhatásainak elkerülése érdekében bevett fájdalomcsillapítóktól az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO azután ismételte meg figyelmeztetését, hogy az erről szóló, félrevezető pletykák továbbra is keringenek Európában. 

Az EuroNews beszámolója szerint számos olyan bejegyzés megtalálható a különböző közösségi oldalakon, amelyek hamisan népszerűsítenek olyan gyógyszereket, amelyek enyhíthetik a koronavírus elleni védőoltás lehetséges mellékhatásait.

Ezek a tartalmak azt állítják, hogy bizonyos fájdalomcsillapítók és antihisztamin-készítmények, melyeket könnyen be lehet szerezni a gyógyszertárakban és a drogériákban, “hasznos segítséget” nyújtanak a vakcina beadása előtt. 

A WHO az EuroNews-zal közölte, hogy nem tanácsos fájdalomcsillapítókat bevenni a koronavírus elleni védőoltás felvétele előtt, mert ezek befolyásolhatják a vakcina hatékonyságát. Az ENSZ egészségügyi ügynökségének szóvivője kiemelte, hogy nem ismert, hogyan hatnak ezek a gyógyszerek, mint például a paracetamol, az oltóanyagok működésére.

“Ha azonban mellékhatások lépnek fel, mint például fájdalom, fejfájás, láz vagy izomfájdalmak, be lehet venni paracetamolt vagy más fájdalomcsillapító készítményeket” – hangsúlyozta a szóvivő. 

A WHO hozzátette, hogy a vakcina gyakori mellékhatásai, mint az oltás beadásának környékén jelentkező fájdalom, fejfájás és fáradékonyság enyhe tüneteket jelentenek. 

Az antihisztamin-készítmények enyhíthetnek bizonyos allergiás reakciókat, de arra nem alkalmasak, hogy megakadályozzák ezeket.

“Nincs ok antihisztaminokat szedni az oltás utáni tünetek csillapítására. Általában nincs ok a gyógyszerszedésre, hacsak amúgy nem jelentkeznek valamilyen tünetek” – mondta el Luke O’Neill, a dublini Trinity College biokémiai tanszékvezetője. 

A professzor hozzátette, hogy azoknak, akik valamilyen gyógyszert szednek, érdemes felkeresniük orvosukat a koronavírus elleni védőoltás beadása előtt, hiszen lehet, hogy valamilyen korábbi allergiás reakció vagy bőrkiütések miatt a vakcinától függetlenül is az antihisztamin további alkalmazását javasolják.