Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

Ez várhat a rendőrgyilkosság gyanúsítottjára egy igazságügyi pszichiáter szerint

Budapest, 2023. január 17. Gál Kristóf rendõr alezredes, az Országos Rendõr-fõkapitányság (ORFK) szóvivõje az újbudai rendõri intézkedés parancsnoki kivizsgálásának eredményérõl tart sajtótájékoztatót Budapesten, az ORFK Rendõrségi Igazgatási Központban 2023. január 17-én. Szakszerû, jogszerû volt a lõfegyverhasználat és az egyéb kényszerítõ intézkedések alkalmazása a rendõrök részérõl a január 12-i újbudai rendõrgyilkosság helyszínén, és azok megfeleltek az arányosság követelményeinek is, közölte Gál Kristóf. MTI/Máthé Zoltán
Bűnügy

Bense Róbert

Szerkesztő

Sz. Szilárd 30 napra az IMEI-be került, ahol megállapítják, hogy beszámítható volt-e a bűncselekmény elkövetésének idején.

A Mandiner Vizi János jogász-pszichiátert kérdezte arról, hogy mi vár az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben lévő, a gyilkosságot korábban bevalló elkövetőre.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

Mint azt az igazságügyi pszichiáterként is dolgozó Vizi elmondta, „ilyen esetekben első körben igazságügyi szakértők vizsgálják a gyanúsítottat. Mivel büntetőügyről van szó, két szakértőre is szükség van, akikből legalább az egyik igazságügyi pszichiáter szakértő.”

„Ha olyan esettel állunk szemben, amikor is fontos lehet az illető személyiségének részletesebb feltérképezése, akkor igazságügyi pszichológust is bevonnak a vizsgálati folyamatba. Ők pszichológiai teszteket szoktak végezni, amit aztán kiértékelnek” – tette hozzá.

Ezektől a vizsgálatoktól függ, hogy kényszergyógykezelés, vagy börtönbüntetés vár-e az elkövetőre. Vizi szerint arról, hogy az elkövető beszámítható volt-e, csak az igazságügyi pszichiáter állíthat ki szakértői véleményt, erre alapozva hozza meg döntését később a bíróság.

Elmondta, hogy amennyiben a gyanúsított nem beszámítható, abban az esetben büntetés helyett kényszergyógykezelés vár az elkövetőre, ami határozatlan időtartamú intézkedés. A kezeltet pedig csak akkor engedhetik ki az IMEI-ből, ha már nem áll fenn a bűnismétlés veszélye.