Az EU 5 millió jódtablettát küld Ukrajnának

Fotó: Unsplash/Hal Gatewood
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egyre nagyobb az aggodalom egy esetleges nukleáris katasztrófa bekövetkezése miatt, így az EU is lépett.

A Guardian értesülései szerint az Európai Bizottság kedden jelentette be, hogy összesen 5,5 millió jódtablettát adományoz Ukrajnának, mivel attól tartanak, hogy a jelenleg orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőmű körüli ellenségeskedések nukleáris katasztrófához vezethetnek.

Soron kívül Reagált a PSG elnöke Messi vádjaira

Az EB közölte, hogy az ukrán kormány megkereste a Bizottságot azzal, hogy „megelőző biztonsági intézkedésként” segítsen növelni az erőmű körül élők biztonságát azáltal, hogy jódtablettákat küld Ukrajnába.

A Bizottság hangsúlyozta, a jódtablettákat megelőzésre semmiképpen nem lehet használni, kizárólag abban az esetben lehet alkalmazni, amennyiben valóban bekövetkezik egy nukleáris katasztrófa, ugyanis ha egészséges emberek szednek jódot, azzal csak ártanak maguknak, ráadásul a pajzsmirigybetegségek kialakulását kockáztatják.

Janez Lenarčič válságkezelésért felelős biztos közleményében úgy fogalmazott, az EU „megelőző jelleggel” szállít Ukrajnába kálium-jodid tablettákat, hogy védelmet nyújtson a lakosságnak, amennyiben magas sugárzásnak lennének kitéve. A biztos hangsúlyozta, „egyetlen atomerőművet sem lenne szabad háborús színtérként használni”, rámutatva, hogy „elfogadhatatlan, hogy civilek kerülnek veszélybe”.