Rendkívül aggasztó, amit Észak-Korea csinál, újabb rakétákat küldött a levegőbe

Fotó: Pixabay
not image

Hujber Dávid

2021. szeptember 13. - 06:36

Észak-Korea ismét felhívta magára a figyelmet, ezúttal egy nagy hatótávolságú cirkálórakéta kilövésével, amit az elmúlt hétvégén hajtottak végre.

Az Egyesült Államok azonnal reagált az észak-koreai rakétatesztre, és azt mondták, hogy az atomfegyverekkel rendelkező ország a szomszédjaira és azon túl is fenyegetést jelent. Időközben képek is megjelentek az ügyben érintett rakétáról, amit élesítettek, majd pályára állítottak.

Természetesen az elemzők is azonnal vizsgálni kezdték a kérdést, és egyetértettek abban, hogy egy ilyen fegyver jelentős előrelépést jelentene Észak-Korea fegyvertechnológiájában, és az hatékonyabb módon tudná kikerülni a védelmi rendszereket, eljuttatván a robbanófejet Dél-Koreába vagy Japánba.

Mindkét ország az Egyesült Államok szövetségese, és az elmúlt években többször kifejezték aggodalmukat Észak-Korea fegyverkezése miatt, amit nem lehet félváról venni. A hivatalos koreai tájékoztatás szerint a tesztkilövésekre szombaton és vasárnap került sor.

A KCNA jelentése szerint a rakéták 1500 kilométert repültek, két órán át voltak pályán, miközben nyolcas alakú mintákat írtak le Észak-Korea és annak felségvizei felett, majd a célpontjaiknak csapódtak.

A teszt sikeres volt, és a jelentésben foglaltak szerint egy nagy jelentőséggel bíró stratégiai fegyverről van szó, ami egy újabb hatékony elrettentő eszközt jelent Észak-Korea számára. Az ország vezetői szerint erre az amerikai elleni potenciális invázió miatt van szükség, akik állandó fenyegetettséget jelentenek számukra.

Legalább négy halálos áldozata van a szibériai repülőgép-balesetnek

Észak-Korea jelenleg nemzetközi szankciók hatálya alatt áll, ami azt jelenti, hogy nem használhat nukleáris rakétákat, ugyanakkor nem tiltották meg számukra, hogy cirkálórakétákat fejlesszenek, amelyeket már korábban is teszteltek.

A Yahoo az AFP jelentésén keresztül azt írja, hogy Park Won-gon, az Ewha Womans Egyetem észak-koreai tanulmányok professzora szerint ez a rakéta jelentős fenyegetettséget jelent. Hozzátette, hogy ez válasz volt északtól a déliek közös amerikai hadgyakorlatára.

A szakértők szerint ez a rakéta képes lenne robbanófej szállítására, mellyel dél-koreai és japán célpontokat célozhatnának meg. Egy olyan rendszerről beszélnek, melyet úgy terveztek meg, hogy az a rakétavédelmi radarok alatt vagy azok körül legyen képes repülni.

A dél-koreai hadsereg egyelőre hallgat, ami amiatt is furcsa, mert rendre ők számolnak be először hasonló esetekről, ám a hétvégén semmilyen kilövésről nem jelentettek. Annyit közöltek, hogy elemzik a fejleményeket.

Az Egyesült Államok reakciója sem maradt el, és szerintük Észak-Korea továbbra is a katonai programjának fejlesztésére összpontosít. Az USA 28 500 katonát állomásoztat a térségben, hogy védelmet biztosítson a két szövetségesének, és hangsúlyozták, továbbra is számíthatnak rájuk.

Az amerikai elnök, Joe Biden kész lenne tárgyalni Észak-Koreával, amit már többször hangsúlyoztak, de egyelőre semmi nem történt az ügyben, miközben az északiak soha nem mutatták annak jelét, hogy feladnák a rakétaprogramjuk fejlesztését, vagy átadnák a nukleáris fegyverarzenáljukat.

Az elmúlt hónapban derítették ki, hogy a jelek szerint Észak-Korea aktiválta a plutóniumot előállító újrafeldolgozó reaktorát Jongbjonban, amit mélyen aggasztónak tartanak az ENSZ-nél. Donald Trump, a korábbi USA-elnök 2019-ben egyszer már próbálkozott azzal, hogy egy személyes találkozó keretein belül jobb belátásra bírja Kim Dzsong Un-t, de akkor az meghiúsult.