Dollár
395,18 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
473,64 Ft
Bitcoin
16,831 $

Kiszáll Észak-Korea a Labdarúgó-világbajnokság selejtezőiből

A Dél-koreai Labdarúgó Szövetség által közreadott felvétel a dél-koreai Hvang Hi Csanról (j) és az észak-koreai Li Jong Csolról a 2022-es labdarúgó-világbajnokság H jelû ázsiai selejtezõcsoportjában játszott mérkõzésen a phenjani Kim Ir Szen stadionban 2019. október 15-én. A találkozó gól nélküli döntetlennel ért véget. A két válogatott 29 év után találkozott újra Észak-Koreában, ezt megelõzõen 1990. október 11-én játszottak barátságos mérkõzést Phenjanban. MTI/EPA
not image

Nagy Noel

2021. május 16. - 12:28

Az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) bejelentette, hogy Észak-Korea visszalépett a 2022-es Világbajnokság selejtezősorozatától.

Phenjan még nem adott ki hivatalos közleményt, hogy miért szállnak ki a 2022 novemberében és decemberében lebonyolítandó katari világbajnokság selejtezősorozatából, de a dél-koreai média tudomása szerint a COVID-19 miatti aggodalmak vezérelték a döntést – írja az AP hírügynökség.

Soron kívül Az Európai Unió Bírósága megvédte a paksi bővítést

A járvány terjedése miatt már 2019 novembere óta nem rendeztek selejtező mérkőzéseket Ázsiában, és annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék az utazásokat, az AFC úgy döntött, minden csoportmérkőzést egy kiválasztott, független helyszínen bonyolítják le.

Észak-Korea a ’H’ jelű selejtezőcsoport tagja volt Dél-Koreával, Türkmenisztánnal, Libanonnal és Sri Lankával együtt, amelynek mérkőzéseit Dél-Koreában, a Szöultól északra található Gojang városában bonyolítják le június 3 és 15 között.

A csoportot egyébként Türkmenisztán vezette kilenc ponttal, mögöttük pedig hármas holtverseny alakult ki Libanon és a két Korea között, mindenkinek 8 egységgel. Az egyes csoportokból csak a győztesek kerülnek a selejtezők harmadik fordulójába, valamint a négy legjobb második helyezett.

Az AFC megerősítette, hogy egyelőre még kérdéses, Phenjan döntése milyen hatással lesz a H csoport küzdelmeire, ezért a FIFA-tól kértek tanácsot a helyzet megoldására. Ez azt is jelenti, hogy Észak-Korea nem fog részt venni a 2023-as Ázsiai Kupán sem, melyet Kínában fognak rendezni.

A múlt hónapban az Észak-Koreai Olimpiai Bizottság pedig azt is eldöntötte, hogy a koronavírus-járvány jelenléte miatt nem fognak részt venni a tavalyról csúszó, nyáron rendezendő Tokiói Olimpián sem, hogy megvédjék a sportolóikat.