Clouds
21 Budapest
Dollár
359,90 Ft
Euró
390,92 Ft
Font
443,35 Ft
Bitcoin
22,965 $

Egyesült Államok: Észak-Korea fegyvereket adott el az orosz Wagner-csoportnak

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Jevgenyij Bjatov
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Igen masszív felháborodást keltett a nemzetközi közösségben, hogy a Fehér Ház csütörtökön kijelentette, Észak-Korea fegyvereket szállított az orosz Wagner katonai zsoldoscsoportnak.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője a CNA értesülései szerint csütörtökön közölte, az Egyesült Államok fokozni fogja a Wagner-csoporttal szembeni szankciókat, miután Észak-Korea a múlt hónapban rakétákat adott el a Wagner-csoportnak, ezzel megsértve az ENSZ Biztonsági Tanácsának erre vonatkozó határozatait.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

Kirby újságíróknak nyilatkozva kiemelte, a Wagner orosz zsoldoscsoport a világ minden tájáról keresi az új fegyverszállítókat, hogy így támogassák Oroszország ukrajnai katonai műveleteit. Kirby megerősítette továbbá, hogy Észak-Korea már befejezte az első körös fegyverszállítást a Wagnernek, mely fizetett ezekért a fegyverekért.

A nemzetbiztonsági szóvivő rámutatott, az orosz védelmi berendezkedéstől látszólag független Wagner-csoport – mely nem mellékesen az ukrajnai Bahmut véres ostromát vezeti –, havi szinten több mint 100 millió dollárt költ arra, hogy Ukrajnában műveleteket hajtson végre.

Kirby hangsúlyozta, a Wagner zsoldoscsoport az orosz hadsereg és más orosz minisztériumok rivális hatalmi központjává kezd válni. Kirby kijelentéseire reagálva James Cleverly brit külügyminiszter úgy fogalmazott, egyetért az amerikai értékeléssel, miszerint Észak-Korea az ENSZ határozatainak egyértelmű megsértésével fegyvereket szállított az orosz Wagner zsoldoscsoportnak.

Cleverly kijelentette:

“Az, hogy Putyin elnök Észak-Koreához fordul segítségért, Oroszország kétségbeesésének és elszigeteltségének jele. Ezért együtt fogunk működni partnereinkkel annak érdekében, hogy Észak-Korea komoly árat fizessen, amiért támogatja Oroszország illegitim ukrajnai háborúját.”