Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,55 Ft
Euró
381,62 Ft
Font
444,64 Ft
Bitcoin
43,678 $

Mióta itt jártál:

Beköszöntött az esős évszak Gázában, ami a betegségek terjedésével fenyeget

Az esős évszak kezdete az áradások lehetősége mellett a betegségek terjedésével is fenyeget.

Fotó: MTI/EPA/Alaa Badarneh
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Al Jazeera jelentése szerint a humanitárius szervezetek hívták fel a figyelmet arra, hogy elkezdődött az esős évszak Gázában, jelenleg pedig özönvízszerű esőzések sújtják a területet, ami új aggodalmakat vet fel a már így is számos kihívás elé állított gázai lakosság számára.

A jelentős mennyiségű csapadék egyrészt az áradások lehetőségével, másrészt pedig a súlyos betegségek terjedésével fenyeget, hiszen az enklávé csatornarendszere könnyedén túlterhelődhet. Soron kívül Január elsejétől emelkedik a nyelvvizsga-támogatás összege

Juliette Touma, az UNRWA kommunikációs igazgatója a helyzet súlyossága kapcsán rámutatott:

„Amikor Gázába megyek, és csak néhány csepp eső esik, az utcákat elönti a víz, mert a rendszerek nem elég jók ahhoz, hogy elnyeljék a szennyvizet és a vízgazdálkodást is, így az utcákat elönti a víz. És ez egy átlagos napon történik.”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már a múlt hét folyamán figyelmeztetett, Gázában megnövekedett a betegségek terjedésének kockázata; Margaret Harris, a WHO szóvivője akkor hangsúlyozta:

„Nagyon aggódunk. Már most is vannak hasmenéses megbetegedések. Már jóval több mint 30 ezer esetet regisztráltunk, miközben normális esetben 2000 esetre számítanánk ugyanebben az időszakban.”

Hivatalos: 2025-ben debütál a The Last Of Us 2. évada

Az HBO már korábban is jelezte, hogy 2025-nél korábban nem számíthatunk a második évadra, most azonban hivatalosan is megerősítették.