Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,91 Ft
Euró
395,73 Ft
Font
468,43 Ft
Bitcoin
66,016 $

Jön a vihar, másodfokú riasztást adott ki a HungaroMet

Péntek délután másodfokú riasztást adott ki a HungaroMet Fejér és Pest vármegye járásaira, később a fővárosra is kiterjesztve a figyelmeztetést.

...svg content...Fotó: Pexels / Illusztráció
Belföld

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

A HungaroMet másodfokú, azaz narancsszínű riasztást adott ki zivatarok előfordulása miatt Fejér és Pest vármegye több járásában. A riasztás később Budapesten is érvénybe lépett, ahol szintén heves zivatarok várhatók.

Az MTI által közölt információk szerint az érintett területeken a közelgő órákban erős villámlásokra, viharos szélre és jégesőre kell számítani. A zivatarokat kísérő széllökések sebessége elérheti az óránkénti 60-80 kilométert, helyenként akár ennél erősebb széllökések is előfordulhatnak. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

A meteorológiai előrejelzések szerint a legnagyobb eséllyel az Észak-Dunántúlon és a Duna-Tisza közén alakulhatnak ki heves zivatarok. Ezekhez nagyobb méretű, 3 centiméternél nagyobb jégdarabok képződése, valamint rendkívül erős, óránkénti 80-90 kilométeres széllökések is társulhatnak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a riasztási területeken különösen óvatosan bánjanak a szabadban hagyott tárgyakkal, mint például kerti bútorok, szerszámok és kisebb növények, melyeket a viharos szél könnyedén felkaphat. Emellett azt tanácsolják, hogy kerüljék a parkolást nagy fák és villanyvezetékek alatt, és fokozott óvatossággal közlekedjenek a fasorok mellett.

A katasztrófavédelem arra is kéri a lakosságot, hogy bármilyen veszélyhelyzet esetén, mint például leszakadt vezetékek vagy bajba jutott személyek észlelésekor, azonnal hívják a 112-es segélyhívó számot.