Clouds
21 Budapest
Dollár
365,25 Ft
Euró
391,78 Ft
Font
439,82 Ft
Bitcoin
23,253 $

Eltűnt egy thai hadihajó legénységének 33 tagja a viharban (videó)

Fotó: A thaiföldi királyi haditengerészet helikopterei a Cobra Gold fedőnevű nemzetközi hadgyakorlaton a thaiföldi Rajong tartományban fekvő Szattahip tengerpartján 2018. február 16-án. A február 23-ig tartó gyakorlatozáson szingapúri, japán, dél-koreai, malajziai és indonéziai alakulatok is részt vesznek. (MTI/EPA/Narong Szangnak)
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Továbbra sem találnak 33 tengerészt, és félő, hogy a lehető legrosszabb forgatókönyvre számíthatnak a családok.

A Thai Királyi Haditengerészet egyik hadihajója hétfő kora reggel került bajba a viharos tengeren a Thai-öbölben. A hajó végül az oldalára fordult, és a 106 tengerészből álló legénység 33 tagját jelenleg sem találják.

Soron kívül A halottak száma 7000, a sérülteké 35000 fölé nőtt a hétfői földrengésben

Erről a thaiföldi hatóságok számoltak be, és már azt is tudni, hogy három kimentett tengerész állapota válságos. Az eltűnt legénység tagjainak keresése és felkutatása jelenleg is folyamatban van a vizeken.

Az erős szél döntötte meg a 76,8 méter hosszú hajót, ami egy HTMS Sukhothai korvett. Miután a tengervíz bejutott a motortérbe, a hajó elektromos rendszere leállt, melynek következtében a fő energiarendszerek meghibásodtak.

Emiatt a legénység képtelen volt a manőverezésre vagy kiszivattyúzni a hajótestbe jutott tengervizet. A CNN a kiadott közleményre hivatkozva azt írja, hogy a több mint három órán keresztül sikertelenül próbálták szivattyúkat juttatni a hajóra más haditengerészeti hajókról.

Az incidensben érintett hajó végül elsüllyedt, amit az USA-ban építettek, és 1987-ben állítottak szolgálatba a thaiföldi haditengerészetnél. Carl Schuster, az amerikai haditengerészet nyugalmazott kapitánya szerint a legénység nehéz helyzetben volt egy ilyen régi hajón. Hozzátette, egy közel 40 éves hajóval a nehéz tengeren az esélyek ebben az esetben nem túl jók.