Dollár
387,52 Ft
Euró
394,82 Ft
Font
467,92 Ft
Bitcoin
23,912 $

Tudományos áttörés: az őssejtkutatók először hoztak létre “szintetikus embriót”

Fotó: Unsplash/Nick Fewings
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 5. - 16:52

Noha a szintetikus embrió létrehozása valóban egy fantasztikus tudományos áttörés, komoly etikai kérdéseket vet fel annak kapcsán, hogy a tudósoknak van-e joga ahhoz, hogy petesejt és megtermékenyítés nélkül alkossanak meg egy emberi életet.

Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet őssejtkutatói a Cell című tudományos folyóiratban tették közzé mérföldkőnek számító kutatásuk eredményét: az őssejtkutatók ugyanis most először hoztak létre szintetikus embriót, spermium, petesejt vagy megtermékenyítés nélkül, ám megjegyezték, ez a technológia még gyerekcipőben jár, így távol vagyunk még attól, hogy emberi szerveket alkossanak meg szervátültetés céljából.

Soron kívül Mulasztás lenne, ha az Egyesült Államok nem reagálna Kína tajvani fenyegetésére

Noha a tudományos áttörést jelentős előrelépésként írták le, egyes szakértők nincsenek elragadtatva az eredménytől, mivel nem tekinthető teljes értékű embriónak, továbbá figyelmeztettek a technológia jövőbeli alkalmazása kapcsán felmerülő etikai kérdéseire.

A kutatás eredményei szerint az egerekből származó őssejtek kötegei önszerveződéssel “embriószerű struktúrákká álltak össze”. A kutatás kezdetén az egerek bőréből gyűjtöttek sejteket, melyeket később mesterséges úton visszaállítottak az őssejtek állapotába, majd ezeket egy speciális inkubátorba helyezték, ami a méh mozgását utánozza.

Habár az összesen 10 ezer sejt közül mindössze 50 reagált, azok nagyon: a sejtek önszerveződéssel embriószerű struktúrákká álltak össze, majd 8 nap elteltével már az agy kifejlődésének és a szívdobogásnak korai jeleit mutatták. Az őssejtkutatók közlése szerint a szintetikus embriók 95 százalékban hasonlítanak egy normális egérembrióhoz.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.