Elon Muskot most épp egy ritka madárfaj veszélyeztetésével vádolják

Fotó: Felbocsátják a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító űrhajóját és a Falcon 9-es hordozórakétát a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpont kilövőállásáról 2022 április 27-én. MTI/AP/Florida Today/md

Szabó Kata

2022. május 8. - 13:30

Alig telik el olyan nap, amikor a Tesla, a SpaceX és most már a Twitter első embere ne kerülne valami miatt a címlapokra.

Ezúttal az amerikai környezetvédők követelik, hogy a SpaceX enyhítse a veszélyeztetett fajok élőhelyének károsítását, mielőtt engedélyt kapna a Starship rakéta tesztelésére, számolt be a hírről a CNBC.

Az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi szolgálata (FWS) szerint a SpaceX Boca Chika-i telephelyének közelében élő Charadrius madarak számának közelmúltbeli csökkenése a vállalat texasi űrhajóépítési törekvéseinek tudható be.

Állításuk szerint a vállalatnak engedélyt kell szereznie az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóságtól (FAA) az új Starship rakéta tesztindításához, az engedély kiadásához pedig pozitív környezetvédelmi felülvizsgálati határozatra van szükség.

Jelenleg az FWS úgy véli, hogy “amennyiben a SpaceX folytatja az FAA által jóváhagyott projektet, az több száz hektárnyi területen élő védett fajt fog érinteni, noha azt elismerik, hogy a teljes kipusztulás egyik fajt sem fenyegeti”. A szolgálat úgy látja az űrhajó építése és tesztelése az említett madarak és teknősök több fajának párzására, vonulására és egészségére is rendkívül negatív hatással van.

Meglátásuk szerint számtalan dolog okozhat problémát, köztük a rendszeres járműforgalom, az építkezések, a rakétatesztek, valamint a kilövések okozta zaj, hőhatás illetve robbanás is.

Ezzel kapcsolatban Elon Musk februárban bejelentette, hogy amennyiben a texasi szabályozási akadályokat nem sikerül leküzdeni, cége a Starship és a Superheavy indítóállását Floridába költöztetheti.