Elképesztő homokvihar sújtotta Pekinget

Fotó: Getty Images
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Legalább 400 járatot töröltek Pekingben délelőtt a nagy szél és a rossz látási viszonyok miatt, ugyanis a várost egy olyan súlyos homokvihar érte el, mely a szakértők szerint az „egy évtized legnagyobb homokvihara”.

A Kínai Meteorológiai Hivatal hétfőn reggel 7:25 körül sárga figyelmeztetést adott ki a homokvihar miatt, továbbá figyelmeztette az állampolgárokat minden szabadtéri tevékenység beszüntetéséről. Az erős homokvihar vastag, sárga porfoltokkal borította be a várost, a legtöbb területen 1000 méter alá csökkentve a látótávolságot, illetve veszélyes szintre zuhant a levegő minősége is. Egyes helyeken a közösségi média felhasználói azt állították, hogy a levegőminőségi index elérte a 2000-es értéket.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

Több közösségi média felhasználó felvételeket tett közzé a pekingi drámai és rémisztő homokviharról, és aggodalmát fejezte ki az amúgy is súlyos légszennyezettség miatt, egyesek pedig „életveszélyesen rossznak” nevezték a helyzetet. A hatóságok szerint a homokvihar Mongóliából és Kína északnyugati régiójából indult, a várost vastag porral fedte be, amely forgalmi akadályokhoz és a repülőjáratok törléséhez vezetett. Mongóliában legalább 10 halálesetet és legalább 341 eltűnt személyt jelentettek. A kínai meteorológiai szolgálat azt mondja, hogy a vihar az elmúlt 10 év legsúlyosabb jelensége, és Peking környező tartományaiba terjedhet el, Kanszuba, Sanhsziba és Hopejbe.

A pekingi tisztviselők az iskolák bezárását és autóbuszjáratok csökkentését javasolták az állampolgárok veszélyes körülményeknek való kitettségének csökkentése érdekében. A kínai Országos Meteorológiai Központ előrejelzése szerint a homokvihar 12 tartományt és régiót érint az északnyugati Hszincsiangtól, az északkeleten fekvő Hejlungcsiangen át, egészen a keleti parti kikötővárosig, Tiencsinig. A központ egy internetes oldalának bejegyzésében azt írta, hogy „ez a legintenzívebb homokvihar, amelyet hazánk 10 év alatt látott.”

A kínai környezetvédelmi minisztérium úgy véli, a homokviharnak szerdára, de legkésőbb csütörtökre ki kell tisztulnia, és el kell mozdulnia délre, a Jangce-delta irányába. Li Shou, a Greenpeace East Asia klímatanácsadója egy tweetjében azt írta, Peking az ökológiai válság megtestesítője, ugyanis a kéthetes irreálisan magas szmog után most egy homokvihar is sújtja a várost, így pedig nehéz azt állítani, hogy az ország jó úton halad.