Dollár
381,97 Ft
Euró
392,03 Ft
Font
463,77 Ft
Bitcoin
24,487 $

Elképesztő homokvihar sújtotta Pekinget

Fotó: Getty Images
not image

Borbély Fanni

2021. március 16. - 15:37

Legalább 400 járatot töröltek Pekingben délelőtt a nagy szél és a rossz látási viszonyok miatt, ugyanis a várost egy olyan súlyos homokvihar érte el, mely a szakértők szerint az “egy évtized legnagyobb homokvihara”.

A Kínai Meteorológiai Hivatal hétfőn reggel 7:25 körül sárga figyelmeztetést adott ki a homokvihar miatt, továbbá figyelmeztette az állampolgárokat minden szabadtéri tevékenység beszüntetéséről. Az erős homokvihar vastag, sárga porfoltokkal borította be a várost, a legtöbb területen 1000 méter alá csökkentve a látótávolságot, illetve veszélyes szintre zuhant a levegő minősége is. Egyes helyeken a közösségi média felhasználói azt állították, hogy a levegőminőségi index elérte a 2000-es értéket.

Soron kívül Jakab feltette a kérdést: milyen képviselő az, aki nem járja az országot?

Több közösségi média felhasználó felvételeket tett közzé a pekingi drámai és rémisztő homokviharról, és aggodalmát fejezte ki az amúgy is súlyos légszennyezettség miatt, egyesek pedig “életveszélyesen rossznak” nevezték a helyzetet. A hatóságok szerint a homokvihar Mongóliából és Kína északnyugati régiójából indult, a várost vastag porral fedte be, amely forgalmi akadályokhoz és a repülőjáratok törléséhez vezetett. Mongóliában legalább 10 halálesetet és legalább 341 eltűnt személyt jelentettek. A kínai meteorológiai szolgálat azt mondja, hogy a vihar az elmúlt 10 év legsúlyosabb jelensége, és Peking környező tartományaiba terjedhet el, Kanszuba, Sanhsziba és Hopejbe.

A pekingi tisztviselők az iskolák bezárását és autóbuszjáratok csökkentését javasolták az állampolgárok veszélyes körülményeknek való kitettségének csökkentése érdekében. A kínai Országos Meteorológiai Központ előrejelzése szerint a homokvihar 12 tartományt és régiót érint az északnyugati Hszincsiangtól, az északkeleten fekvő Hejlungcsiangen át, egészen a keleti parti kikötővárosig, Tiencsinig. A központ egy internetes oldalának bejegyzésében azt írta, hogy “ez a legintenzívebb homokvihar, amelyet hazánk 10 év alatt látott.”

A kínai környezetvédelmi minisztérium úgy véli, a homokviharnak szerdára, de legkésőbb csütörtökre ki kell tisztulnia, és el kell mozdulnia délre, a Jangce-delta irányába. Li Shou, a Greenpeace East Asia klímatanácsadója egy tweetjében azt írta, Peking az ökológiai válság megtestesítője, ugyanis a kéthetes irreálisan magas szmog után most egy homokvihar is sújtja a várost, így pedig nehéz azt állítani, hogy az ország jó úton halad.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.