Dollár
423,88 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
457,15 Ft
Bitcoin
19,181 $

Az elektronikai cikkek exportjának szigorúbb ellenőrzése jelentősen nehezítheti Oroszország háborús erőfeszítéseit

Az orosz védelmi minisztérium által közreadott videofelvételrõl készített képen egy orosz Tornado-G rakéta sorozatvetõvel tüzelnek ukrán állásokra egy meg nem nevezett ukrajnai frontszakaszon 2022. augusztus 3-án. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 11. - 18:09

Egy friss jelentés szerint az orosz hadsereg képtelen lenne működtetni az Ukrajnában bevetett csúcstechnológiás fegyvereket, valamint kommunikációs rendszereket, ha a Nyugat valóban szigorítaná az exportellenőrzést.

Egy friss jelentés szerint az orosz hadsereg képtelen lenne működtetni csúcstechnológiás fegyvereit, melyeket Ukrajnában vet be, ha a Nyugat valóban szigorítaná az exportellenőrzést, mivel Moszkva szinte minden modern katonai rendszere a nyugati gyártású mikroelektronikától függ.

Soron kívül Legjobb barátja behívása miatt nyitott tüzet egy toborzótisztre egy férfi Szibériában

A Rusi, a Royal United Services Institute kutatói több hónapot töltöttek Ukrajnában, ahol megvizsgálták és kielemezték az orosz csapatok által elhagyott fegyvereket: a csapat legalább 450 különböző és egyedi, külföldön gyártott alkatrészt fedezett fel az orosz fegyverekben, melyek többsége az Egyesült Államokban és más nyugati országokban készült.

Az orosz fegyverrendszerekben olyan ismert márkák alkatrészeire bukkantak, mint a Sony, vagy a Texas Instruments – ám leszögezték, nincs arra utaló jel, hogy ezen vállalatok bűnrészesek lennének, magyarul nem szállítanak alkatrészeket Oroszországba.

A Rusi vezető kutatója, Jack Watling a BBC-vel megosztotta, egyre nagyobb az esély arra, hogy véglegesen elvágják Oroszország hozzáférését az ilyen alkatrészekhez, melyek közül a legtöbbet az Egyesült Államokban, Svájcban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban gyártanak.

Watling hangsúlyozta, ha a Nyugat valóban elvágná az alkatrészekhez való hozzáférést, úgy az oroszok nem lennének képesek feltölteni a fegyverarzenált, melyet Ukrajnában használnak. Rámutatott, Oroszország nagy mértékben a tüzérségre támaszkodik, a háború kezdete óta pedig rendre rakétákat vetnek be az ukrán városok és falvak ellen, e taktika pedig lehetővé tette az oroszok számára, hogy lassú, fokozatos, mégis erőteljes előrenyomulást folytathassanak a felperzselt területeken.

A szakértő elárulta, az orosz harcrendszer nagyban függ a felderítő csapásoktól, melyek lényege, hogy megtalálja a célpontokat, majd “elsöprő tűzerővel” megsemmisítse azokat, azonban ennek a fegyverellátási láncnak szinte minden “láncszeme” a nyugati alkatrészektől függ.

Az orosz hadsereg igen komoly harci drónflottával is rendelkezik, melyek segítségével fel tudják deríteni az ukrán állásokat, ezt követően pedig jön a tüzérségi csapás. Azonban mivel a harci drónokban szintén importált mikroelektronikát, kamerákat, valamint kommunikációs eszközöket használnak, egy exportellenőrzés jóformán elvágná az orosz fegyverutánpótlást.