Öten hunytak el az Elbruszon egy súlyos vihar miatt

Az Orosz Föderáció Polgári Védelmi, Vészhelyzeti és Természeti katasztrófavédelmi Hivatala kabard- és balkárföldi kirendeltsége (Emercom) által közreadott kép viharba került orosz alpinistacsoport tagjai után kutató mentõalakulat tagjairól az 5642 méter magas kaukázusi Elbrusz hegyen 2021. szeptember 23-án. A csoportból 14 embert sikerült lehozni az hegyrõl, közülük 11-en kórházi ápolásra szorulnak, öten életüket vesztették. MTI/EPA/Emercom
not image

Takács Petra

2021. szeptember 24. - 16:18

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának helyi irodája bejelentette, hogy legalább öten elhunytak egy 19 fős orosz alpinistacsoportból az Elbruszon egy vihar miatt.

Legkevesebb öten életüket vesztették egy, az Elbruszon viharba került 19 fős orosz alpinistacsoportból – közölte pénteken az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának kabard- és balkárföldi kirendeltsége.

A bajba jutott csoport mintegy 5400 méter magasságba jutott fel a hegyen, de a hegyi vezetője cserbenhagyta. A TASS szerint a környéken mínusz 20 fokos a hőmérséklet, és hóvihar van, a széllökések sebessége meghaladja az óránkénti 140 kilométert, a látótávolság pedig alig haladja meg az egy métert.

Az emberek szétszóródtak a hegyen, ezért a mentőalakulatok ötezer méternél kezdték a kutatást. Erőfeszítéseiket nagyban akadályozza az ítéletidő.

A csoportból 14 embert sikerült lehozni az hegyről, közülük 11-en kórházi ápolásra szorulnak. A mentéshez 69 embert és 16 műszaki eszközt vetettek be.

A mentőegységek a hegyen találkoztak a lefelé tartó hegyi vezetővel.

Az Elbrusz nyugati csúcsa 5642 méter magas, ezzel Európa legmagasabb pontja.

Forrás: MTI