Egyre több egészségügyben dolgozó lesz öngyilkos Franciaországban

Egészségügyi dolgozó shiatsu masszázst kap a versailles-i Porte Verte Kórházban 2021. április 2-án. A koronavírus-fertőzöttek számának növekedése miatt egyre jobban leterhelt kórházi dolgozók szakképzett masszőröktől kapnak pihentető masszázskezelést a Human Impact nevű nonprofit szervezet programjának keretében.
not image

Kolláth Benjámin

2021.április.18 - 17:13

Miután egy évig brutális túlórákat töltöttek a koronavírus elleni küzdelem frontvonalában, egy szakszervezet szerint elérték tűréshatárukat a kórházi gyakornokok, akik közül többen öngyilkosságot követtek el.

Franciaországban több mint háromszázezer orvosi gyakornok van, átlagéletkoruk 25 év. Az AFP riportjára hivatkozó France24 szerint elméletben 48 órás munkaóráik vannak, de az egyik gyakornok, Marie Saleten szerint, aki a párizsi kórházak gyakornokainak szakszervezetében alelnök, ez „senkit sem érdekel.”

A nemzeti gyakornok-szakszervezet (ISNI) által 2019-ben készített tanulmány szerint azonban inkább az 58 órás hetek voltak a jellemzőek, Saleten szerint azonban ez a járvány berobbanásával heti 80 órára nőtt.

„Napi 24 órában elérhetőnek kell lenniük és a járvány alatt még csak egy apró szusszanásra sem pihenhetnek. Ez túl sok és mindenki megfizeti az árát: ápolók és betegek. Ez mindenkire veszély.” – mondta az ISNI elnöke, Gaetan Casanova.

Olivier Veran egészségügyi miniszter csütörtökön találkozott a szakszervezet és más csoportok képviselőivel, és bár ezután Twitteren arról írt, hogy javítani fognak a munkakörülményeken, az ISNI szerint „túl ködösek” voltak az ígéretek.

2021-ben eddig 5 gyakornok vetett önkezével életének, emiatt az ISNI az Egészségügyi Minisztérium előtt tartott virrasztást, melyen többek között egy molinót is kifeszítettek, ezen az állt: „A kórházak megölik a gyakornokokat. Mentsetek meg.”

A lap megkérdezett egy klinikai pszichológust, aki szerint ezek az orvosok még mindig fiatalok, ennek ellenére tízezreket kell ellátniuk, akik végül meghalnak. Mint elmondta, ez lassan leépíti az embert, különösen egy év után.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a 116-123, vagy a 06 80 820 111-es ingyenes számot, ahol a krízishelyzetben lévőket segítők nyújthatnak támogatást önnek.