Clouds
21 Budapest
Dollár
356,48 Ft
Euró
386,97 Ft
Font
437,26 Ft
Bitcoin
27,356 $

Mióta itt jártál:

Szinte mindegyik délkelet-ázsiai városban mérgező a levegő

Fotó: unsplash
Ázsia

Bense Róbert

Szerkesztő

Több száz város érintett, és ezek csak azok, ahol hivatalosan is mérik a levegőminőséget.

Délkelet-Ázsia 296 regionális városa közül alig 8 teljesítette az Egészségügyi Világszervezet levegőminőséggel kapcsolatos ajánlásait, amely azon részecskék koncentrációjára vonatkozik, melyek súlyos egészségkárosodást okozhatnak.

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

Ezek a részecskék mélyen behatolhatnak a tüdőbe, ahol vagy lerakódnak, vagy pedig a véráramba kerülnek. A rossz levegőminőségnek való kitettség gyengíti a légzőszerveket és azok ellenállóképességét, továbbá növelheti a tüdőrák és a szívbetegségek kockázatát. Kiváltképp veszélyesek a 2,5 mikrométernél kisebb részecskék.

Némi javulás azért látszik

A legfrissebb adatok szerint Délkelet-Ázsiában az ipari kibocsátások, a szmog, valamint a nyílt térben való égetés miatt kerül a levegőbe a szennyező anyagok többsége – számolt be róla a CNA.

Indonéziában regisztrálták a legmagasabb értékeket, Pasarkemis áll az első helyen, a főváros, Jakarta a negyedik helyre került. Az elkeserítő rangsor második pozíciójában a vietnami Hanoi végzett.

Reményt keltő részstatisztika ugyanakkor, hogy az általános levegőminőség szerte Délkelet-Ázsiában javult, a régió kilenc országából hétben – Vietnamot és Laoszt leszámítva – ugyanis csökkent a légszennyezettség koncentrációja, még ha nem is sikerült azokat a határérték alatt tartani.