Dollár
393,44 Ft
Euró
406,56 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
16,277 $

Dél-Korea és az USA rakétákat lőtt ki Észak-Korea tesztjét követően

Fotó: Észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítást néznek az emberek a szöuli főpályaudvaron 2022. szeptember 25-én. A dél-koreai vezérkari főnökség tájékoztatása szerint Észak-Korea a nap folyamán ismét ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
not image

Hujber Dávid

2022. október 5. - 06:32

Nem sokkal azután, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki Japán fölé, Dél-Korea és az USA rakétákat engedett fel a levegőbe, amik a tengerben landoltak.

Dél-Korea és az Egyesült Államok hadserege rakétagyakorlatot hajtott végre, ami határozott válasz volt Észak-Korea legutóbbi rakétatesztjére, amikor is az elzárt ázsiai ország rakétát lőtt Japán fölé, miközben az ENSZ Biztonsági tanácsa ülésre készül Phenjan akciója miatt.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

Az atomfegyvereket is birtokló Észak-Korea kedden minden eddiginél messzebbre lőtt ki egy közepes hatótávolsággal bíró ballisztikus rakétát, mely öt év óta először húzott el Japán felett, ahol arra szólították fel a lakosokat, hogy vonuljanak fedezékbe.

Dél-Korea és az USA válaszul rakéták sorozatát lőtték a tengerbe, amiről a dél-koreai vezérkari főnöki kar tett jelentést, miközben a szövetségesek korábban vadászgépekkel bombázási gyakorlatokat tartottak a Sárga-tengeren.

A hadsereg megerősítette, hogy egy dél-koreai Hyunmoo-2 rakéta röviddel a kilövést követően meghibásodott és lezuhant a gyakorlat során, de senki sem sérült meg az incidensben. A dél-koreai hadsereg közlése szerint a rakéta robbanófejet hordozott, ugyanakkor az nem robbant fel, majd elnézést kértek, amiért megzavarták a lakosságot.

Összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa Észak-Korea legutóbbi rakétatesztje miatt

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa veszélyesnek és vakmerőnek nevezte az északiak legutóbbi tesztjét, ami miatt az amerikai hadsereg és a szövetségeseik fokozták az erődemonstrációjukat.

Joe Biden amerikai elnök és Japán miniszterelnöke, Fumio Kishida a leghatározottabb módon ítélte el az észak-koreai teszteket, amit az EU vakmerő és szándékos provokációnak nevezett. Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres szintén elítélte a kilövést, ami egyértelműen megsértette a Biztonsági Tanács határozatait.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa az USA kérésére szerdán összeül, hogy megvitassák a helyzetet, annak ellenére, hogy Kína és Oroszország közölte a képviselőkkel, ellenzik a 15 tagú testület nyílt ülését. Érveik szerint a tanács reakciójának arról kellene szólnia, hogy enyhítsék a Koreai-félszigeten lévő helyzetet.

2017 óta ez volt az első észak-koreai rakéta, ami Japán fölött húzott el, mely becslések szerint 4600 kilométert tett meg, mely a legnagyobb távolság volt Észak-Korea részéről. Ezeket a rakétákat általában az űrbe lövik, hogy elkerüljék a szomszédos országok fölötti repülést.

Elemzők szerint a rakéta Hwasong-12 IRBM egyik változata lehetett, amit Észak-Korea még 2017-ben mutatott be azon terveik részeként, melyet állítólag az USA katonai támaszpontjai ellen használt volna Guamban. Egyelőre az észak-koreai kormány és az állami média sem számolt be a kilövésről, így azt sem közölte, milyen típust használtak -írja a Reuters. Egyre nagyobb az azzal kapcsolatos aggodalom, hogy Észak-Korea hamarosan várhatóan atomtesztet hajt végre, ami 2017 óta az első lenne.