Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,00 Ft
Font
443,51 Ft
Bitcoin
23,187 $

Észak-Korea rakétát lőtt ki Japán fölé, felszólították a lakosokat

Fotó: Észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítás a szöuli főpályaudvar egyik kijelzőjén 2022. szeptember 30-án. A dél-koreai vezérkari főnökség tájékoztatása szerint Észak-Korea két ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből Dél-Korea irányába. A mostani kísérletre röviddel azután került sor, hogy Kamala Harris amerikai alelnök befejezte látogatását a térségben. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Japán kedden felszólította a lakosokat, hogy vonuljanak óvóhelyre, miután Észak-Korea legalább egy ballisztikus rakétát lőtt ki az ország északi része fölé, ami azonnali ellenlépéseket váltott ki Tokióból.

A Dél-koreai Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottsága (JCS) megerősítette, hogy a rakéta a szomszédos Japán fölött haladt el kelet felé. Helyi idő szerint 7 óra 23 perc körül lőtték ki a rakétát az észak-koreai Mupjongri területéről, a Dzsagang tartományból.

Ez volt az első rakéta 2017 óta, ami Japán fölött húzott el, és soha ezelőtt nem volt példa arra, hogy egy évben ilyen termékeny legyen Észak-Korea a rakétakísérleteivel. A japán miniszterelnöki hivatal a Twitteren keresztül szólította fel Japán legészakibb főszigetét, Hokkaidót és az ország északkeleti részén fekvő Aomori prefektúrát, hogy az ott lévők húzódjanak be az épületekbe, és semmi gyanús tárgyat ne közelítsenek be, illetve azonnal értesítsék a rendőrséget, valamint a tűzoltóságot, ha ezzel találkoznak.

Japán miniszterelnöke, Fumio Kishida kedden úgy nyilatkozott, felháborítónak tartja ezeket a ballisztikus rakétakilövéseket, amiket határozottan elítélnek. A japán kabinetfőtitkár, Hirokazu Matsuno megerősítette, Észak-Korea Hokkaidó irányába lőtte ki a rakétáját, ami az északkeleti Aomori prefektúra felett repült át, majd 7 óra 46 perc körül Japán kizárólagos gazdasági övezetén belül landolt.

A CNN azt írja, hogy a keddi kilövés már a 23. volt idén Észak-Korea részéről, beleértve a ballisztikus és a cirkálórakéták tesztjeit is. Az elmúlt hónap végén Phenjan egy hét alatt összesen négy rakétát lőtt ki, ami válasz lehetett Kamala Harris amerikai alelnök látogatására Japánban és Dél-Koreában, miközben a három ország közös hadgyakorlatot tartott.

Legutóbb 2017-ben volt példa arra, hogy Észak-Korea Hokkaidó irányába lőtt volna ki rakétát, akkor még szirénák is zúgtak emiatt. A szakértők is azon a véleményen vannak, hogy Észak-Korea folyamatosan provokál, és ez nemcsak a tesztekről szól, illetve a céljuk az, hogy megelőzzék Dél-Koreát a fegyverkezési versenyben, valamint éket verjenek az USA szövetségesei közé.