Csernobilból lopott radioaktív palackot találtak a legsúlyosabb mészárlás helyszínén

A csernobili atomerõmû acélszarkofággal lefedett 4-es reaktorblokkja az észak-ukrajnai Csernobilban 2022. április 26-án, az atomerõmû katasztrófájának 36. évfordulóján. Az atomerõmû 4-es reaktorblokkjában 1986. április 26-án történt detonáció a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris balesete volt. A katasztrófa következtében 300 ezer embert kellett kitelepíteni, több tízezren szenvedtek egészségkárosodást. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
not image

Nagy Noel

2022. május 8. - 12:08

Már korábban is ismert tény volt, hogy ameddig az oroszok uralmuk alatt tartották a Csernobil Atomerőmű környékét, nagyon sok tárgyat elloptak.

Az egyiket pedig most meg is találták az oroszok által elkövetett legsúlyosabb népirtás helyszínén, Bucsában, ahol több ezer civilt mészároltak le az oroszok. A szóban forgó tárgy egy palack volt, ami radioaktív anyagot tartalmazott.

Az Ukrayinska Pravda beszámolója szerint egy bucsai lakos betért a házába azt követően, hogy a települést felszabadították az orosz megszállók keze alól. A házában pedig látta, hogy egy ismeretlen tárgyat hagytak ott, ami egy palacknak tűnt.

A bucsai lakos egyből értesítette a hatóságokat, hogy nézzék át a tárgyat és környékén, nehogy akna legyen elhelyezve a házában. A specialisták meg is érkeztek és felfedezték, hogy meglehetősen erős a radioaktív sugárzás a palack körül.

Ezt követően vették észre, hogy a palack higanyt tartalmazott és a körülötte lévő sugárzás jelentősen magasabb a normálisnál. A radioaktív tárgyat átadták az illetékeseknek, akik gondoskodtak a hulladék megfelelő elhelyezéséről.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Az oroszok meglehetősen sok tárgyat loptak Csernobilból, miután a háború első napján uralmuk alá hajtották a súlyos atomkatasztrófa színhelyéül szolgáló erőművet. Egyebek mellett a helyi rendőrkapitányságot is kirabolták, valamint a laborokból radioaktív elemeket is elvittek.

Jól mutatja azonban az orosz inkompetenciát, hogy a Csernobil mellett található, rendkívül radioaktív „Vörös Erdőben” árkokat ásattak az egyszerű katonákkal, akik közül egy már biztosan életét vesztette sugárfertőzés miatt.