Dollár
432,11 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
20,035 $

Csecsen katonák ezrei indultak meg Ukrajna felé, vérdíjat tűztek ki az önkéntesekre (videó)

Fotó: EPA/Andrij Neszterenko
not image

Nagy Noel

2022. február 26. - 17:11

A brutális csecsen háborúk óta Moszkva egyik leghűségesebb szövetségese lett Csecsenföld vezetője, amely az ukrán háború idején is megnyilvánul.

Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője 12 ezer „önkéntes” katonát vonultatott fel az orosz tagköztársaság fővárosában, Groznijban – számolt be róla az RT. Kadirov jelezte, hogy ezt a demonstrációt azért tartották, hogy támogatásukat fejezzék ki Moszkva felé.

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

Kadirov jelezte, hogy az önkéntesek bármikor készen állnak arra, hogy különleges hadműveletekben bevessék őket, mindössze csak egy hívásába telik az orosz központi vezetésnek. A csecsen vezető úgy fogalmazott, bármikor készen állnak megvédeni a nemzetet.

A régió egyik minisztere kijelentette, hogy demonstrálni akarták Vlagyimir Putyin számára azt is, hogy azonnal készen állnak a parancsok teljesítésére. Kadirov eközben a Groznijban tartott beszédében bocsánatkérésre szólította fel Volodimir Zelenszkijt:

„Azt tanácsolnám Zelenszkij elnöknek, hogy hívja fel elnökünk és főparancsnokunk, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint és kérjen bocsánatot azért, amiért hamarabb nem tette ezt meg. Tegye meg azért, hogy megmentse Ukrajnát. Kérjen bocsánatot és fogadjon el minden feltételt, amit Oroszország az asztalra tesz. Ez korrekt és hazafias lépés lenne”

Neil Hauer, a BNE Intell News újságírója és több nagy lap alkalmi szakértője pedig a Twitteren meg is osztott egy videót arról, hogy csecsen katonákat sorakoztatnak fel, amelyek később csatlakozni fognak az orosz támadócsapatokhoz.

Hauer megjegyzi, hogy a csecsen haderők bevetése azért lehet nagy húzás Putyin számára, mert az orosz lakosságot kevésbé érdekli, ha csecsen katonák halnak meg, mint etnikailag oroszok. Hauer hozzátette, az egyik Groznijban lakó barátja úgy látta, egyáltalán nem voltak lelkesek a katonák a helyzet miatt.

A Korrespondent nevű ukrán lap pedig már arról számolt be, hogy Zaporozsnyia környékén a helyi védelmi erők letartóztattak egy csapat csecsen katonát. Egy Telegramra közzétett videón látszik, ahogyan az ukrán csapatok körbevesznek egy minibuszt és elkapják a csecsen katonákat.

Neil Hauer egy később tweetjében pedig arról számolt be, hogy értesülései szerint Kadirov már ki is adta a parancsot a katonáknak, valamint vérdíjat tűzött ki az ukránok fejére. Meg is osztotta a listát, hogy mekkora összeget kapnak a katonák a bizonyos „sikerek” esetében:

  • 30 ezer dollárnak megfelelő összeget minden elpusztított ukrán tankért
  • 20 ezer dollárnak megfelelő összeget minden elpusztított gyalogsági harcijárműért
  • 5 ezer dollárnak megfelelő összeget minden meggyilkolt ukrán önkéntesért

Hauer megjegyezte azt is, hogy a csecsen katonákat elsősorban Mariupol felé vezénylik, ahol rendkívül heves harcok dúlnak. A mariupoli polgármester szerint a tegnapi nap folyamán 22 orosz tankot sikerült megsemmisíteni, valamint visszaverték a támadásokat.

Amerikai védelmi tisztviselők tudomása szerint azonban az oroszok kétéltű támadást terveznek indítani Mariupol ellen, több ezren fognak partra szállni a tenger felől. Egyelőre Mariupol tartja magát, az oroszok nem tudták bevenni a várost.

Asszad Hanna, a közel-keleti ügyekkel foglalkozó Al Monitor nevű lap újságírója pedig arról számolt be, hogy Szíriából is küldhetnek csapatokat az ukrán háborúba. Mint írja, az Aszad-párti milíciák egyes harcosait gyűjthetik be Rakka környékéről, már legalább 200 katonát gyűjtöttek össze.