38 rab égett halálra, miután kigyulladt egy túlzsúfolt börtön

Fotó: Twitter/BNN Africa
not image

Nagy Noel

2021. december 7. - 18:49

Nem sok esélye volt egyes raboknak a túlélésre, mivel a tűzeset éppen akkor keletkezett, amikor a legtöbben aludtak.

Kigyulladt egy jelentősen túlzsúfolt börtön Burundiban, amelynek következtében legalább 38 ember vesztette életét és további 69 súlyos sérüléseket szenvedett – írja a BBC. A hatóságok közlése szerint a tűz a főváros, Gitega egyik végrehajtási intézetében történt.

„Egészen katasztrofális volt. Szerintem a cellák 90 százaléka kiégett” – mondta egy rab a brit csatorna megkeresésére. Az AFP hírügynökségnek nyilatkozó egyik rab pedig meglehetősen sokkoló beszámolót adott az esetről:

„Elkezdtünk üvölteni, hogy élve elégünk, mert láttuk, hogy nagyon magasan vannak a lángok, a rendőrség azonban nem volt hajlandó kinyitni az ajtót. Amikor kérdőre vontuk őket, azt mondták, ezt az utasítást kapták. Nekem szerencsém volt, de egyes rabok halálra égtek”

Habár mindössze 400 főre lenne kapacitása a gitegai börtönnek, legalább 1539 elítéltet tartottak fogva, ami minden nemében megsérti a nemzetközi szabályokat. Egyelőre vizsgálják a tűz körülményeit, a burundi belügyminisztérium szerint rövidzárlat okozta a tragédiát.