A lehető legsúlyosabb büntetésre számíthat a merényletre készülő kecskeméti egyetemi hallgató

MTI/Balogh Zoltán
not image

Kulcsár Péter

2021.június.10 - 21:35

Ha bebizonyítják a fiatal férfi bűnösségét, akár tíz év letöltendő szabadságvesztést is kaphat.

A Magyar Nemzet riportjából kiderült, hogy a kecskeméti fiatal áttért az iszlám vallásra, és arab nevet választott magának.

Instagram-oldalán csak Hüsseyin Ziyad V. néven szerepel, ami arra utal, hogy felesküdött az Iszlám Állam (ISIS) tanaira is, ezen kívül azonosult a terrorszervezet tevékenységével és stratégiájával, és még öngyilkos robbantást is hajlandó lett volna elkövetni, továbbá gázolásban egyaránt részt vett volna.

Mindezeket a magát iszlamistának valló férfi számítógépéből, mobiltelefonjából és egyéb adathordozóiból begyűjtött adatokkal tudják bizonyítani.

Ha a bíróságon is megállják helyüket a bizonyítékok, a lehetséges egyik legsúlyosabb büntetéssel szankcionálhatják, alapesetben két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, de öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztést is kaphat a vádlott, ha a terrorcselekmény előkészületét terrorista csoport tagjaként kívánja megvalósítani.

“Ha a csőbomba beszerzésére lépéseket tett, az összeszerelés iránt érdeklődött, anyagokat szerzett be, már megalapozhatja a bűncselekmény előkészítése elkövetésének gyanúját” – mondta Surdy Mikló ügyvéd az InfoRádiónak adott nyilatkozatában, aki egyúttal hozzátette, hogy míg az ISIS tevékenységeire való rákeresés nem bűntény, addig a konkrét lépések már azok.

A Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület elítéli a terrortámadás elkövetésének tervét, amivel a hatóságok egy kecskeméti egyetemistát gyanúsítanak. A hatóságokat arra kérték, vegyék elejét a hír miatt a hazai muszlimokat esetlegesen fenyegető iszlamofób támadásoknak.