Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
347,48 Ft
Euró
378,15 Ft
Font
441,56 Ft
Bitcoin
38,932 $

Bunkerromboló bombákat vet be Izrael a Hamász földalatti rendszerei ellen

Izrael többször is jelezte, információik szerint a Hamász föld alatti alagutakban építette ki védelmi rendszerét.

Fotó: Depositphotos
Közel-Kelet

Takács Petra

Szerkesztő

Bunkerromboló bombákkal próbálja az izraeli légierő felszámolni a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet föld alatti védelmi rendszerét – tudatta az izraeli katonai szóvivő.

Bunkerromboló bombákat vet be Izrael

Éjjel az izraeli légierő bunkerromboló bombákat használt, amelyek behatolnak a föld alá, hogy károsítsák a Hamász földalatti alagút-, bunker-, és lőszerraktár-rendszerét, melyeket a civil lakosságot élő pajzsként használva lakóépületek, kórházak, iskolák és közintézmények alá építettek – tudatta az izraeli hadsereg. Soron kívül Megvannak a nyerőszámok, óriási volt a tét az Ötöslottón

Az izraeli légierő hírszerzési irányítással hétfő reggel megölte a Hamász több magas rangú parancsnokát, köztük Dzsamál Muszát, a terrorszervezet különleges biztonsági egységének főnökét.

Az utóbbi órákban a vadászgépek mintegy négyszázötven katonai célpontot támadtak, köztük katonai egységeket, megfigyelőállásokat, páncéltörő állásokat. A szárazföldi erők átvették az irányítást egy jelentős Hamász erődítmény fölött az övezet északi részén, amely megfigyelőállomásokat, kiképző komplexumokat és terrorista alagutakat tartalmazott. A haditengerészet a Földközi-tenger irányából lőtt páncéltörő rakétakilövőket és a terrorszervezet további célpontjait. Heves tűzpárbaj volt Bét Hanúnban és Hán-Junisz külvárosában.

Jonatan Konrikosz, az izraeli hadsereg nemzetközi szóvivője vasárnap este azt mondta, hogy Izrael két órára abbahagyta a tüzelést, hogy a palesztinok átjussanak a Gázai övezet északi, harcok sújtotta részéből a biztonságosabb déli részébe. Egyúttal ismételten felszólították a palesztinokat, hogy vonuljanak délre.

Folytatódnak a harcok, segélyszállítmányok érkeztek Gázába

Az izraeli erők két részre osztották az övezetet, s középen folyosót nyitottak a harcok elől menekülő palesztinok számára. Becslések szerint a még mindig az északi részén élő több százezer gázai közül hétfőn sokan fognak útnak indulni dél felé. Az izraeli hadsereg szerint a Hamász fegyverrel igyekszik megakadályozni, hogy a civilek délre meneküljenek.

Jordánia légiereje vasárnap éjfélkor sürgős orvosi segélyt dobott le a Gázai övezetben működő jordániai tábori kórháznak. „Kötelességünk segíteni a gázai háborúban megsérült testvéreinket. Mindig ott leszünk palesztin testvéreink mellett” – tudatta II. Abdalláh jordániai király az X-en. Egy magas rangú izraeli tisztviselő közölte, hogy a jordániai segélyszállítmányok izraeli egyeztetéssel és jóváhagyásssal érkeztek az övezetbe.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap este beszélt a vöröskereszt elnökével, Miriana Spolirikkal, és sürgette, hogy a vöröskereszt követelje az izraeli túszok azonnali szabadon bocsátását – ahogy azt a nemzetközi jog megköveteli. Netanjahu azért is síkra szállt, hogy a vöröskereszt tartsa fenn azon jogát, hogy haladéktalanul meglátogathassa az összes elrabolt izraelit biztonságuk és egészségük biztosítása érdekében.

Vasárnap este heves rakétatűz érte a Gázai övezetből Izrael középső és déli részének városait, melyet a Vaskupola légvédelmi rendszer rakétái elhárítottak. A rakéták kilövése után Izraelben megszólalnak a légiriadó szirénái, és az emberek az óvóhelyekre menekülnek.

Az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága (CENTCOM) bejelentette, hogy Ohio osztályú atomtengeralattjáró érkezett a Közel-Keletre. A háború kezdete óta az Egyesült Államok két repülőgép-hordozót küldött a régióba, a Gerald Fordot és a Dwight Eisenhowert.

(MTI)