Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,909 $

11 év börtönre ítéltek egy szaúdi fitnesz influencert „helytelen ruhaválasztása” miatt

A nőnek az volt a bűne, hogy abaja nélkül ment el bevásárolni.

...svg content...Fotó: Wikimedia Commons/Ijasmuhammed
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

A 29 éves Manahel al-Otaibi, női jogi aktivista és fitnesz influencer januárban került bíróság elé, ám ügyének részletei csak nemrég kerültek nyilvánosságra, miután az ENSZ emberi jogi szakértői kikérték azokat. Szaúd-Arábia hivatalos válaszában állította, a nőt „terrorista bűncselekmények” miatt börtönözték be.

A levélben az ország állította, a fiatal nőt „terrorista bűncselekmények” miatt tartóztatták le, amit az Amnesty International és az Al Qst, egy londoni székhelyű szaúdi emberi jogi csoport vitatott. Ezen emberi jogi csoportok rámutattak, Al-Otaibit valójában a ruhaválasztása és a közösségi médiában közzétett bejegyzései miatt börtönözték be, melyekben a „szüntessük meg a férfi gyámságot” hashtaget posztolta. Soron kívül A Ferencváros elmondta a véleményét a hirtelen távozott Sztankovicsról

Azt is megosztották, hogy a nő a szaúdi vezetés szerint „illetlennek ítélt ruhákat” viselt az általa közzétett videókon, s abaja (köntösszerű ruha, melyet a muszlim nőknek viselniük kell -a szerk.) nélkül ment vásárolni. Az ENSZ arra is rámutatott, hogy Szaúd-Arábia terrorizmus elleni törvénye oly módon lett megalkotva, hogy rendkívül széleskörű eszköz legyen a kormány kezében a másként gondolkodók elfojtására.

Bissan Fakih, az Amnesty International szaúd-arábiai kampányfelelőse számos más emberi jogi csoporttal együtt kampányol a nő elleni ítélet megsemmisítéséért. Fakih a következőket mondta az eset kapcsán:

„Manahel elítélése és 11 éves büntetése megdöbbentő és kegyetlen igazságtalanság. Ezzel az ítélettel a szaúdi hatóságok leleplezték a nők jogaira vonatkozó, az elmúlt években gyakran hangoztatott reformjaik ürességét, és bebizonyították a békés ellenvélemény elhallgattatása iránti ijesztő elkötelezettségüket.”

30 év börtönt kapott az amerikai házelnök férjére támadó férfi

Nagyon súlyos börtönbüntetést szabtak ki arra a férfira, aki 2022-ben Nancy Pelosi volt amerikai házelnök férjére támadt a saját otthonukban.