Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,893 $

EP-listák: péntek délután lejár a bejelentési határidő

Eddig csak két listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

...svg content...Fotó: Unsplash/Frederic Köberl
Belpolitika

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Az MTI közlése szerint a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) emlékeztetett, pénteken délután 16 órakor lejár az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak júniusi választására állított listák bejelentési határideje, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) eddig két listát vett nyilvántartásba.

Mint ismert, az EP-választáson azon pártok állíthatnak listát, melyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól, az ajánlások leadására és a lista bejelentésére pedig pénteken délután 16 óráig van lehetőség. Soron kívül Magyar Péter ott lesz a köztévé vitáján

Ezt követően a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellenőrzi a leadott ajánlásokat, majd az NVB legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon dönt a lista nyilvántartásba vételéről. Fontos, hogy a listákon maximum 63 jelöltet lehet állítani, tehát háromszor annyit, mint a megszerezhető mandátumok száma, ugyanakkor a szavazólapra csak az első 5 jelölt neve kerülhet fel.

A párt határozza meg a jelöltek sorrendjét, és a lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani. Új nevet sem lehet felvenni a listára, levenni róla pedig csak 2024. május 3-án 16 óráig lehet. Amennyiben valamelyik jelölt a listáról kiesik – mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről –, akkor a helyére a listán soron következő lép.

Az NVB eddig két listát vett nyilvántartásba: a Fidesz-KDNP közös listáját, valamint a Mi Hazánk Mozgalom listáját. A Nemzeti Választási Bizottság 36 pártot vett nyilvántartásba jogerősen az EP-választásra. Azon pártok, melyek képviselői a határidő lejártáig nem viszik vissza valamennyi, a Nemzeti Választási Irodától átvett ajánlóívet, ívenként ezer forint bírságra számíthatnak.