Egyre több szülő választja a magániskolákat Budapesten

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 14. - 22:57

A magániskolák többségében 100-120 ezer forint szülői hozzájárulást is elkérnek a tanításért.

Egymás után nyílnak új alapítványi és magániskolák Budapest agglomerációjában, ahol szinte az összes település „kinőtte” meglévő, évtizedek óta működő iskoláit. Az elmúlt húsz évben rengeteg család költözött ki Gödre, Budaörsre, Solymárra, Budakalászra és Pest megye többi városába, így ma már nemcsak az állami általános iskolákban van tumultus, sok a jelentkező a magánintézményekben is – adta hírül az Eduline portál.

A családpolitikai intézkedéseknek köszönhetően (a háromgyermekeseknek szóló, új lakás vásárlásakor igényelhető 10+10 milliós csok Budapesten kívül jóval többet ér, mint a fővárosban) az agglomeráció több településén nő a népesség, ezért bővíteni kell a meglévő intézményeket, és új iskolákat is kell építeni – olvasható a kormány köznevelési stratégiájában.

Példaként egy biatorbágyi magániskolát hoznak fel, ami egy nyolc évfolyamos, akkreditált intézmény. Az iskola a Re-Crea Diósd tanulócsoportból nőtt ki és a a fő pedagógiai elv az open learning: ez azt jelenti, hogy a pedagógusok a diákok érdeklődése által irányított egyéni tanulási utakban hisznek.

A szülői hozzájárulás havonta 135 és 160 ezer forint közötti összeg, ennek ellenére alig akadnak szabad helyek az intézményben.

Veresegyházán szintén több magán- és alapítványi iskola indult az elmúlt években, és a portál szerint mindegyik népszerű. Ezekben kevesebb diák tanul, ugyanis az osztálylétszámok maximum 12-15 fősek. A szülői hozzájárulás összege havi 130 ezer forintot.

A Prezi alapítója, a Halácsy Péter által indított Budapest School is több mikroiskolát nyitott az agglomerációban. A solymári mikroiskola 2018-ban, az érdi 2020-ban indult, de ma már Dabason, Gödöllőn és Budaörsön is van ilyen intézmény. Az iskolában úgynevezett portfólió alapú értékelés van, illetve mentorálás, de fontos alapelv az is, hogy a tanulás projektek mentén halad. Az agglomerációban működő mikroiskolákban az ösztöndíjasok 40-50 ezer forintos hozzájárulás fizetnek, a támogató szülők pedig 130-140 ezer forintot – írták.